CD&V lanceert nu zondag Hilde Crevits als kandidaat minister-president

CD&V lanceert nu zondag Hilde Crevits als kandidaat minister-president

Hilde Crevits is kandidaat om de volgende Vlaamse regering te gaan leiden. Dat bevestigen hoge bronnen binnen CD&V. De West-Vlaamse zal het nu zondag op het verkiezingscongres van de christendemocraten in Genk officieel maken. Daarmee zet CD&V haar voet naast N-VA, die eerder Bart De Wever (N-VA) naar voor schoof als de opvolger van Geert Bourgeois.

Politiek draait om plannen maken, die presenteren, en ook een stukje laten narekenen door het Planbureau. Maar de campagne gaat tegelijk, misschien meer dan ooit, ook over mensen: wie schuift zichzelf naar voor, toont leiderschap, wil straks de Vlaamse en de federale regering gaan leiden? En wie ziet de kiezer als toekomstige leiders van Vlaanderen en België het meest (of het minst) zitten?

CD&V schept alvast duidelijkheid: het gaat pal achter de West-Vlaamse Hilde Crevits (51 jaar), de huidige minister van Onderwijs en viceminister-president in de Vlaamse regering, staan. Zij moet straks die Vlaamse regering gaan leiden, zo willen ze dit weekend duidelijk maken. Dat bevestigen verschillende hoge bronnen binnen CD&V.

Congres CD&V

De christendemocraten houden zondag een verkiezingscongres, in de Limburghal in Genk. Ze zetten er levenskwaliteit als hét thema van de verkiezingen op 26 mei in de markt. Pre-electoraal onderzoek toonde de partij aan dat dat het nummer één thema is waar de Vlaming van wakker ligt: “een goed, gezond en gerust leven”.

Crevits zelf lanceerde al een behoorlijk iconische bordencampagne in West-Vlaanderen, met gestileerde affiches en enkel de slogan ‘Hilde’ daarop. Ook haar filmpje, waarover ze stelde “voor mij geen anti-campagne”, oogt erg iconisch, waarbij ze letterlijk de stem vertolkt van een pak West-Vlamingen.

Officieel wil niemand het nieuws bevestigen tot zondag. Maar voorzitter Wouter Beke is ondertussen wel al behoorlijk duidelijk, op de vraag of ze kandidaat minister-president is: “Hilde Crevits is vandaag viceminister-president, ze is het dus al bijna. En ze heeft een ontzettend goed track record. Op een debat over onderwijs deze week kon je dat zien: ze heeft in die vijf jaar soms veel tegenwind gekregen, maar het applaus dat ze op dat debat daar kreeg, van leerkrachten en directies, dat was fenomenaal. (…) Ze heeft alleszins alle capaciteiten om het te kunnen doen.”

De Wever vs. Crevits

Eerder al verklaarde Bart De Wever (N-VA), de huidige N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen, zich kandidaat voor de job. Die is vandaag in handen van de N-VA, met Geert Bourgeois. Maar die West-Vlaming schuift door naar het Europees Parlement, hij trekt de Europese lijst op 26 mei. Al in januari kondigde de N-VA aan “met de sterkste kandidaten op de sterkste plaatsten” te willen uitpakken. Meteen was De Wever kandidaat om de Vlaamse regering te gaan leiden, en wierp Jan Jambon (N-VA) zich op om de federale regering te gaan leiden.

Voor het Vlaamse niveau meldden zich tot nu toe geen tegenkandidaten. Tot zondag dus. Al is De Wever allerminst verrast in zijn reactie: “Het staat in de sterren geschreven dat Crevits kandidaat is. Als je hoort dat zelfs WTV zondag is uitgenodigd … dan weet je het wel, dan komt er nieuws dat ook de West-Vlaamse medemens bijzonder zal boeien. Electoraal is dat wel een logische zet om te doen, een tegenkandidaat presenteren. Over onderwijs zal ze alvast een vrij evidente sparringpartner zijn om straks mee in debat te gaan.”

Gesponsorde artikelen