Left Right
scrollTop top

CD&V neemt revanche in Brugge: De fauw burgemeester


CD&V neemt revanche in Brugge: De fauw burgemeester

In Brugge is Renaat Landuyt (sp.a) er niet in geslaagd om de kiezers te overtuigen, Dirk De fauw van CD&V verplettert er de socialisten. Heeft het circulatieplan Landuyt parten gespeeld? Het eindresultaat was verrassend snel beslist: De fauw gaat in zee met Open Vld en sp.a.

Renaat Landuyt moest de sterkhouder voor sp.a in Brugge worden, maar de sjerp gaat naar Dirk De fauw (CD&V). Die zag hem zes jaar geleden nipt aan zich voorbij gaan en ziet nu dus een kans op revanche.

Landuyt moet daarmee mogelijks de prijs betalen voor het nieuwe circulatieplan in Brugge: dat botste op heel wat lokaal protest, maar Landuyt bleef achter zijn plan staan. De fauw heeft daar duidelijk van geprofiteerd.

Al om zeven uur kon De fauw zijn coalitie voorstellen: hij gaat met Open Vld in zee.

N-VA verliest

De grote verliezer is N-VA: zij worden quasi-gehalveerd aan de reien. Pol Van den Driessche moest daar de honneurs waarnemen, maar valt dus volledig uit de boot. Open Vld wint er gevoelig en zetet zich daarmee klaar om eventueel toch nog een coalitie aan te gaan.

Dat wordt de vraag in Brugge: een meerderheid zit er voor geen van de grotere partijen in, maar de rivaliteit tussen Landuyt en De Fauw is dusdanig groot dat zelfs los van partijprogramme, de spanningen te groot zijn. Maar dan kijken we al snel aan tegen een tripartite: de vraag is of het dan eentje met N-VA zal zijn of ééntje met CD&V.

Coalitie?

Ook Groen, die een flinke sprong voorwaarts maken, kunnen eventueel nog een zitje in de gemeenteraad verzekeren, maar alles hangt dus af van de nieuwe CD&V-burgemeester Dirk De Fauw.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539