CD&V trapt campagne af: wie wordt de absolute kopman/kopvrouw?

CD&V trapt campagne af: wie wordt de absolute kopman/kopvrouw?

Wouter Beke, de voorzitter van CD&V, roept z’n burgemeesters én z’n lijsttrekkers samen in de rand rond Brussel vandaag, om de campagne voor 26 mei op gang te trekken. Daarbij blijven een aantal vragen oningevuld: welke thema’s speelt CD&V uit, naast ‘levenskwaliteit’ en vooral, wie zijn de kandidaten als minister-president en premier voor de christendemocraten? 

Een ‘top van de burgemeesters’, zoals CD&V het zelf noemt, dat is vandaag het officiële moment waarop Wouter Beke en co de campagne aftrappen. Exact elf weken voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen willen de christendemocraten hun plannen uitrollen. Dat de partij daarbij alle CD&V-burgemeester samenroept is allerminst toeval: op 14 oktober 2018, bij de gemeenteraadsverkiezingen, was CD&V de morele winnaar. De partij verzamelde opnieuw veruit meest burgemeesters, en hield meer dan stand tegen de aanval van N-VA om lokaal de grootste te worden.

CD&V wil duidelijk op dat elan verder gaan, om vanuit die lokale verankering de nationale campagne op te bouwen. Vandaar dat de burgemeesters er worden bijgehaald, en vermoedelijk wel meer tijdens de campagne zullen opdraven, om telkens die lokale sterkte te onderstrepen.

Het campagne-moment heeft niet bepaald een glamoureuze lokatie: de Business Faculty in Neder-Over-Heembeek is een doorsnee bakstenen congreszaal aan de rand van de hoofdstad. Maar het gaat natuurlijk eerder over de aanwezigen, en de boodschap daar. Daarbij zetten ze onder meer in op “levenskwaliteit”, iets wat Wouter Beke op Instagram onderstreepte met kiekjes van z’n gezinsvakantie in een skioord.

Bij N-VA zijn er De Wever en Jambon, voor de posten van minister-president en premier: wie heeft CD&V?

CD&V heeft, omwille van de uitslag op 14 oktober, behoorlijk wat zelfvertrouwen. Bovendien ligt het, zoals vanouds, ‘midden van het bed’, zoals dat heet. Een linkse regering kan haast nooit van start gaan zonder CD&V, een rechtse coalitie, zoals de afgelopen vijf jaar, is ook al mathematisch onmogelijk zonder CD&V. Meer nog: in coalities zonder de N-VA heeft CD&V een serieuze kans om de grootste Vlaamse partij te zijn, en dus mogelijk de minister-president en mogelijk zelfs de premier te leveren.

Maar dat levert meteen de tactische vraag op wie de absolute boegbeelden van CD&V worden. Bij N-VA schoven ze al expliciet Bart De Wever als kandidaat-Vlaams-minister-president naar voor, terwijl Jan Jambon hun kandidaat-premier is.

Verwacht wordt dat CD&V met een antwoord komt. Hilde Crevits is de logische vrouw om straks de Vlaamse regering te gaan leiden, mocht CD&V de grootste regeringspartij worden. Zij kan makkelijk kandidaat zijn. Maar dan waagt ze zich in een rechtstreeks duel met Bart De Wever, die daar niet rouwig om zou zijn.

En Crevits uitspelen, is ook over Wouter Beke praten. Federaal ligt het nog moeilijker. Het is een publiek geheim dat de CD&V-voorzitter wel ambities heeft als toekomstig premier, maar die openlijk uitspreken is nog een andere zaak.

Het was Pieter De Crem, die eind januari plots dat wel plots deed, na weinig intern overleg overigens: “Ik denk wel dat we iemand in huis hebben die dat zou kunnen doen. De meest logische keuze is dat partijvoorzitter Wouter Beke als kandidaat-premier naar voren wordt geschoven.” Wilde De Crem Beke een bemoedigend zetje geven, of hem eerder in een onmogelijke rol duwen? Die vraag zal in de campagne moeten blijken.

epa

De goede relaties met Charles Michel

Want evident is het toch niet, dat kandidaat-premierschap. Er is de goede relatie met Charles Michel en de MR, die CD&V al erg veel heeft opgeleverd. In de huidige regering, die nog drie partijen telt, met CD&V, Open Vld en MR, is de hechte relatie met de huidige premier cruciaal, zowel voor Beke als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Dergelijk machtsblok is straks bij regeringsvormingen moeilijk te negeren. Maar evengoed zou het dan vreemd zijn als binnen dat blok plots naast de huidige premier nu ‘uitdagers’ zouden opduiken en Beke plots openlijk zou gaan azen op de sleutels van de Zestien, waar nu nog Michel resideert.

Plus: het is normaal de grootste politieke familie die de premier levert. De kans dat de christendemocraten dat zullen worden, is erg klein. CD&V zit in de peilingen niet echt in de lift, en kleine zus cdH al zeker niet. Volgens de peilingen zijn het eerder de groenen, of de liberalen, die de grootste familie zullen zijn. Het mag niet compleet belachelijk zijn dus, zo’n claim om premier te worden.

Naar het voorbeeld van Kris Peeters

Dat gezegd zijnde: campagne-technisch is het veel handiger om met één boegbeeld, één leider, één woordvoerder van de partij te werken. In 2014 speelde Kris Peeters die rol meer dan verdienstelijk: hij was toen wel in staat om het N-VA lastig te maken, en in een moeilijke campagne als kandidaat-premier de meubelen te redden. Achteraf besliste zijn partij op het allerlaatst om niet voor hem als premier te gaan, maar Marianne Thyssen het Europees Commissarisschap te gunnen.

Vandaag hakt CD&V die knoop meer dan waarschijnlijk niet door: verwacht niet meteen de kreet “Beke premier” bij de burgemeesters. Maar de campagne is nog lang, op een bepaald ogenblik zal de uitdager van de N-VA toch kleur moeten bekennen.

epa

Gesponsorde artikelen