CD&V weigert Arco te lossen, en premier Michel schiet ter hulp: “Afspraken blijven afspraken”

CD&V weigert Arco te lossen, en premier Michel schiet ter hulp: “Afspraken blijven afspraken”

Arco, het dossier waarbij 800.000 spaarders een regeling beloofd is voor hun oude belegging in Dexia, blijft verder de sfeer verpesten binnen de regering Michel. Na de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever, gevolgd door Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vanmorgen, kan premier Charles Michel (MR) niet anders dan een brandje blussen: “We hebben in de zomer de beslissing genomen om een beslissing voor Arco voor te stellen.”

In een korte reactie aan newsmonkey zet premier Charles Michel (MR) de puntjes op de i in het dossier Arco: “De vier partijen hebben in zomer de beslissing genomen om een beursgang voor Belfius mogelijk te maken. Daarbij is ook beslist een oplossing voor Arco voor te stellen. De beursgang is uitgesteld gezien de marktomstandigheden. Maar afspraken blijven afspraken.”

Met andere woorden: de regering verbindt er zich wel degelijk toe om een oplossing voor de 800.000 gedupeerden te zoeken. Dat was nodig, omdat het regeerakkoord zelf in gevaar leek te komen. Daarin staat immers heel duidelijk dat er een oplossing voor Arco moet komen, wat deze zomer concreter werd in het zomerakkoord. Toen zette de vicepremiers en eerste minister Michel het licht op groen om een deel van Belfius te verkopen, en meteen aansluitend Arco te regelen.

Maar de federale regering kwam vorige week op die stappen terug: voor een beursgang van Belfius is het niet het juiste moment, de bankenaandelen staan te laag. En bovendien wees de directie van Belfius op juridische onzekerheid. Uitstel dus, dat leek op afstel. Maar niemand zei het toen met zoveel woorden. Integendeel: premier Michel zelf suggereerde nog een eventuele beursgang in het voorjaar.

Maar dit weekend echter stuurde N-VA-voorzitter Bart De Wever niets minder dan een torpedo af op de Arco-deal. “Wees gewoon eens eerlijk. De christelijke beweging heeft het geld in rook doen opgaan. (…) Het moment komt dat ook CD&V en de christelijke beweging moeten toegeven dat men die mensen écht heeft belogen en dat het geld weg is.”

De Wever had het wel degelijk over de deal tussen de vier regeringspartijen: “We hebben een regeerakkoord, we gingen een oplossing zoeken. Ik ga dat loyaal uitvoeren, begrijp me niet verkeerd.”

Maar vervolgens maakte hij brandhout van de aanpak van CD&V-vicepremier Kris Peeters: “Elke keer opnieuw blijkt dat we er niet toe komen en dat het juridisch waarschijnlijk ook niet kan. Dat Europa ‘neen’ zal zeggen, elke keer opnieuw. Stop dus met die mensen hun lijden te rekken.”

Open Vld doet er nog schep bovenop

Dat was zondag. Vanmorgen deed Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten er nog een schep bovenop. “Als je een oplossing wil uitwerken, en daar hebben alle partijen zich toe verbonden, dan moet die voldoen aan alle rechtsregels. Een oplossing die een half jaar later weer onderuit gehaald wordt, dat maakt het alleen erger. Je moet met een oplossing naar Europa gaan en een fiat vragen”, zo stelde ze op Radio 1.

“Ik begrijp niet goed waarom dit dossier niet aan Europa voorgelegd kan worden. Waanzin is elke keer opnieuw hetzelfde doen, om dan toch een andere oplossing te verwachten”, zo haalde ze ook uit naar Peeters. “Dit moet vooral losgekoppeld worden van Belfius. We hebben nu geen beursgang en geen oplossing voor Arco.”

Voor CD&V, dat altijd de pleitbezorger is gebleven van de Arco-spaarders, ondanks veel tegenstand, voltrok zich een horror-scenario. Op het partijbureau van de christendemocraten vanmorgen werd duidelijk dat van opgeven geen sprake kan zijn. “Dit stond in het regeerakkoord. Ik vind dat politieke partijen en partijvoorzitters zich moeten houden aan wat afgesproken is. Dat is toch de minste loyauteit die je aan de dag kan leggen ten aanzien van die 800.000 mensen”, zo stelde Beke na afloop van z’n partijbureau.

Hij betwistte ook dat Europa niet zou instemmen. Andere banken kregen immers ook al zo’n constructie erdoor, zo stelde hij. Bovendien is zo’n regeling nodig, om alle mogelijke claims bij Belfius weg te nemen. Indien die toch blijven hangen boven de bank, kan dat tot zo’n anderhalf miljard euro kosten. “Daarom hebben we deze zomer gezegd: als Belfius naar de beurs gaat, zal 600 miljoen euro van de bank komen. Dus het is in het algemeen belang dat we voor deze oplossing zouden gaan. In plaats van stokken in de wielen te steken, zou men beter helpen werken aan die oplossing”, zo stelde Beke aan de VRT. Van loskoppelen kan volgens de CD&V-voorzitter ook geen sprake zijn. Want dan is het geld van de belastingbetaler, en niet van Belfius. Hij noemde de oproep van Rutten “onzin”.

Vraag is hoe concreet het nu verder moet met het dossier. Maar het dreigt alvast een serieus thema te worden in de komende kiescampagne. De kans dat N-VA en Open Vld nog gaan instemmen met een deal, lijkt ondertussen minimaal. Maar durft iemand de stekker eruit trekken, op enkele maanden van de federale en Vlaamse verkiezingen? Dan kunnen we meteen niet twee, maar drie keer in één heel korte periode naar de stembus. Niet onlogisch dus dat de premier het brandje nu probeert de blussen.

Gesponsorde artikelen