Celebrity’s posten vandaag 24 uur lang niets op sociale media als protest tegen online haat en fake news

Leonardo DiCaprio Kim Kardashian
Isopix

Verschillende celebrity’s zullen vandaag niets posten op hun profielen op Instagram en Facebook. Ze doen dat als protest tegen “de haat, propaganda en desinformatie” die via sociale media verspreid wordt.

Leonardo DiCaprio, Kim Kardashian, Orlando Bloom, Demi Lovato, … Het zijn maar enkele van de celebrity’s die vandaag 24 uur lang niets zullen posten op hun profielen op Instagram en Facebook. Deze actie maakt deel uit van de #StopHateForProfit-campagne, die opgericht werd door enkele mensenrechtenorganisaties.

#StopHateforProfit

De #StopHateForProfit-campagne probeert iets te doen aan de verspreiding van haatdragende taal en fake news via sociale media. De campagne, opgericht door verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder NAAPC, Color of Change en ADL, wil grote socialemediabedrijven aansprakelijk stellen voor de haat die verspreid wordt via hun platformen.

Ze willen dus dat ze menselijkheid vooropstellen op winst. En dus stoppen met het verspreiden van haat voor hun eigen winstbejag. In juli 2020 werd al een duidelijke boodschap gestuurd naar Facebook. Toen beslisten duizenden bedrijven dat ze niet langer wilden adverteren op Facebook. Daardoor verloor het bedrijf van Mark Zuckerberg een aanzienlijk deel van de inkomsten.

24 uur socialemediastilte

Deze week houdt #StopHateForProfit een actieweek. En daar maakt de actie van vandaag deel van uit. 24 uur lang zullen verschillende celebrity’s niets posten op hun profielen op Facebook en Instagram. Ook verschillende organisaties doen mee met de actie.

“Ik hou ervan dat ik via Instagram en Facebook direct met jullie in contact kan staan, maar ik kan niet stil blijven terwijl deze platformen haat, propaganda en misinformatie verspreiden”, zo klinkt het bij Kim Kardashian. “Misinformatie die via sociale media gedeeld wordt, kan een serieuze impact hebben op onze verkiezingen en ondermijnt onze democratie”, zo laat ze verder nog weten. Ook andere celebrity’s verwijzen naar de impact die fake news kan hebben op de verkiezingen en hoe Facebook hier dringend iets aan moet doen.

Zelf kan je ook deelnemen aan de actie. Alle informatie daarover is terug te vinden op de website van #StopHateForProfit.

Gesponsorde artikelen