CEO van easyJet verlaagt eigen loon naar niveau van vrouwelijke voorganger … En dat is nog maar een begin in het bedrijf

CEO van easyJet verlaagt eigen loon naar niveau van vrouwelijke voorganger … En dat is nog maar een begin in het bedrijf

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft een groot probleem, maar steeds meer mensen zetten zich in om hier verandering in te brengen. Zo heeft de nieuwe topman van easyJet, Johan Lundgren, vrijwillig 34.000 pond van zijn loon ingeleverd. Hierdoor krijgt hij een even hoge loon als Carolyn McCall, zijn vrouwelijke voorganger. 

De nieuwe CEO van easyJet, Johan Lundgren, zet een stap in de goede richting en heeft vrijwillig een loonsverlaging gevraagd van 34.000 pond, dat overeenkomt met zo’n 38.575 euro. Hierdoor zou hij evenveel verdienen als zijn vrouwelijke voorganger Carolyn McCall. In december heeft Lundgren de job van McCall overgenomen als CEO. Voor de job kreeg hij een salaris van 740.000 pond (839.669 euro) per jaar, maar verlaagt het nu naar 706.000 pond, dat zo’n 38.575 euro lager ligt.

Lundgren staat volledig achter zijn keuze. “Bij easyJet zijn we absoluut toegewijd aan het geven van gelijke lonen en kansen voor vrouwen en mannen. Ik wil dat dit op iedereen van easyJet van toepassing is”, zegt hij in The Guardian. “Ik heb het bestuur gevraagd om mijn loon te verlagen naar die van Carolyn toen ze nog werkte bij easyJet.” Ook de bonussen en andere extralegale voordelen komen overeen met die van McCall.

Mind the gap

Het is geen geheim meer dat heel wat grote bedrijven in Engeland een gigantische loonkloof hebben. Mannen verdienen soms zelfs anderhalve keer meer dan vrouwen. Daarom heeft de Britse regering grote bedrijven geëist om meer openheid te geven over de loonverschillen. EasyJet is één van de eerste die dit heeft gedaan.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat het mannen en vrouwen evenveel betaalt voor hetzelfde werk. Maar toch bestaat er een verschil tussen mannen en vrouwen, want er zijn nu eenmaal meer mannelijke piloten dan vrouwelijke. Daarom wil het bedrijf meer vrouwelijke piloten rekruteren. Lundgren wil dat er tegen 2020 minstens 20 procent van zijn nieuwe piloten vrouwen zijn.

Gesponsorde artikelen