Chaos op luchthaven Zaventem: spontane staking gooit alles in de war

Chaos op luchthaven Zaventem: spontane staking gooit alles in de war

Op de luchthaven van Zaventem heeft het personeel van bagage-afhandelaar Swissport spontaan het werk neergelegd. Veel vluchten hebben vertraging en Brussels Airlines vraagt passagiers om enkel handbagage mee te brengen naar de luchthaven.

Medewerkers van Swissport begonnen vanmorgen spontaan te staken. Dat meldt persbureau Belga. Alle mensen die verantwoordelijk zijn voor het in- en uitladen van de bagages bij Swissport hebben het werk neergelegd. “We zeggen al weken dat we met een structureel personeelstekort zitten”, zegt ABVV-secretaresse Sandra Langenus aan de VRT. “Na de grote zomerdrukte beginnen de mensen het nu ook te voelen en dus hebben ze beslist om het werk neer te leggen.”

“Het hing al maanden in de lucht”, zegt ook ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. “De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand. Mocht men de staking proberen te breken, zullen we ook oproepen bij Aviapartner (de tweede afhandelaar op de luchthaven, red.) om mee te doen.”

“We vragen dat mensen met een deeltijds contract voorlopig een voltijds contract krijgen”, zegt Langenus. “Daarnaast vragen we een extra premie voor het harde werk van de zomervakantie. We hopen alleszins zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.”

Al 200 vluchten getroffen

Brussels Airport-woordvoerster Nathalie Van Impe laat weten dat er momenteel “al zo’n 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen”.

De eerste onderhandelingen hebben voorlopig nog niets opgeleverd. Swissport laat weten dat de directie tijdens het overleg akkoord ging om dit jaar opnieuw een premie van 190 euro uit te reiken aan het personeel, zoals dat van 2013 tot en met 2016 ging. Tot hebben de vakbonden dat voorstel afgewezen en zouden ze een veelvoud van bovenstaand bedrag eisen.

Enkel handbagage

Swissport bedient 60 procent van de vluchten op Brussels Airport. De hinder is dus enorm. De meeste vluchten hebben vertraging en sommige vertrekken zelfs zonder bagage. Brussels Airlines laat dertig eigen personeelsleden bijspringen, maar dat is niet genoeg. Daarom worden reizigers opgeroepen om enkel handbagage mee te brengen. De luchthaven geeft prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten. Passagiers worden verzocht dit formulier in te vullen.

Gesponsorde artikelen