Chaos bij vieren wereldtitel Argentinië in Buenos Aires zorgt voor arrestaties, gewonden en zelfs dode

Wat een gigantisch feest moest worden, is ontaard in enorme chaos. Dinsdag vulden miljoenen mensen de straten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om hun helden in een open bus te huldigen voor het winnen van de wereldtitel op het WK voetbal in Qatar. Maar die enorme drukte zorgde ervoor dat de parade vroegtijdig moest afgebroken worden, waarna er rellen uitbraken waarbij zelfs een dode viel.

Argentinië pakte afgelopen zondag na 36 jaar wachten eindelijk zijn derde wereldtitel voetbal. In een spannende finale vol onverwachte wendingen die na verlengingen eindigde op 3-3 klopte het Frankrijk uiteindelijk op strafschoppen (4-2). Dat zorgde zondag al voor een enorm feest, maar dinsdag stond de echte kampioenenviering gepland.

Nationale feestdag

De Argentijnse president had heel het land vrijaf gegeven zodat iedereen de kans had om de wereldtitel van het land te vieren. Een open bus met de spelers zou iets voor de middag vertrekken voor een tocht van 30 kilometer naar het hart van de hoofdstad Buenos Aires, aan de beroemde Obelisk. Onderweg waren echter zoveel mensen samengestroomd voor de triomftocht dat de bus haast niet vooruit raakte.

Na zo’n 3 à 4 uur was amper 10 kilometer afgelegd. Ondertussen werd het op het parcours steeds drukker en werden de fans steeds gekker. Zo sprongen er meermaals supporters van bruggen op (of juist naast) de bus met de spelers van de Argentijnse nationale ploeg. Daarop besloten de veiligheidsdiensten om triomftocht vroegtijdig af te blazen. De spelers stapten over in een helikopter en vlogen zo over het parcours naar de gebouwen van de Argentijnse voetbalbond iets verderaf.

Rellen met politie

Aanvankelijk leek dat de pret van de naar schatting vijf miljoen aanwezige supporters niet te bederven, want zij vierden vrolijk door. Ondertussen was de temperatuur in Buenos Aires echter opgelopen tot boven de 30 graden Celsius. Een deel van de fans begon zich te richten op de veiligheidsdiensten omdat zij volgens hen de parade slecht hadden georganiseerd waardoor die vroegtijdig gestopt moest worden. Daardoor kwam het tot rellen met de politie en brandweer.

Een dag later is het trieste rapport van een enorm feest moest zijn pas duidelijk geworden. Eén iemand liet het leven nadat hij of zij door een dak was gevallen. Daarnaast raakten volgens lokale media minstens acht mensen gewonden. Een daarvan zou een vijfjarig jongetje zijn dat in coma ligt nadat een marmeren brokstuk van een monument waarop mensen waren geklommen was afgebroken. Ook zouden er meerdere arrestaties zijn verricht.

Meer
Lees meer...