Charles Martinet, de stem van Mario, stopt na meer dan 30 jaar als stemacteur bij Nintendo

De gamewereld moet het voortaan doen zonder een van zijn meest iconische stemmen. Nintendo heeft namelijk laten weten dat Charles Martinet stopt als stemacteur. De 67-jarige Martinet was meer dan 30 jaar verantwoordelijk voor de Engelse stem van onder andere Mario, Luigi en Wario. Hij blijft wel aan boord als Mario Ambassador.

Mamma mia!“, “I’m-a Luigi, number one!” en “It’s-a me, Mario!” zal voortaan helemaal anders klinken. Charles Martinet, die sinds 1991 verantwoordelijk is voor de stemmen van de bekendste gamepersonages van Nintendo, stopt namelijk in zijn huidige rol. Dat heeft het gamebedrijf aangekondigd op X, het vroegere Twitter.

Auditie

Martinet kreeg zijn job bij Nintendo indertijd vrij toevallig. Hij deed auditie op een handelsbeurs toen ze mensen zochten “die praten als een loodgieter”. De Amerikaan was eigenlijk te laat bij die casting, maar kon hen overtuigen om toch nog te mogen deelnemen.

“Je bent een Italiaanse loodgieter uit Brooklyn”, kreeg hij toen te horen. Martinet wilde eerst praten als een stereotiepe Italiaanse Amerikaan met een diepe, raspende stem. Hij realiseerde zich echter dat dat voor kinderen niet zo aangenaam zou zijn om te horen, dus maakte hij de stem zachter en vriendelijker. Gremio uit William Shakespeares The Taming of the Shrew noemde hij later een inspiratie. Dat Martinet zich snel vertrouwd voelde met de stem blijkt uit het feit dat hij toen spontaan de auditietape volledig vol babbelde.

Mario

In 1991 ging hij ook officieel aan de slag voor Nintendo. Dat deed hij aanvankelijk op gamebeurzen. Vanaf 1994 was hij ook op games te horen. Eerst ging het om Mario Teaches Typing. Twee jaar later volgde de grote doorbraak van zijn typische Mario-stem in Super Maria 64. Voor die voicenotes kreeg hij enkel korte voorbeelden van zijn collega uit Japan. Al de rest was improvisatie.

Na dit debuut van de iconische Mario-stem zou Charles Martinet ook de stemmen inspreken van Luigi, Wario, Waluigi, Metal Mario, Shadow Mario, Mini-Mario Toys, Baby Mario, Baby Luigi en Baby Wario. In Super Mario Advance was hij eveneens verantwoordelijk voor Wart, Mouser, Tryclyde en Clawgrip. Super Smash Bros. Ultimate uit 2018 was het honderdste spel waar Martinet Mario insprak, een wereldrecord.

Charles Martinet zou de jaren erna ook heel wat andere stemmen voor andere gamefranchises inspreken bij Nintendo. Hij droomde ervan om Link uit Zelda te mogen spelen, maar Nintendo besloot dat die niet mocht spreken.

The Super Mario Bros. Movie

Tot verrassing van veel fans mocht Martinet niet de stem van Mario doen in de recente, enorm succesvolle The Super Mario Bros. Movie. Die rol ging toen naar Chris Pratt. Martinet kreeg wel een cameo als Giuseppe, de vader van Mario en Luigi.

Meer
Lees meer...