Charles Michel (MR) duwt gaspedaal helemaal in: “Ik laat niemand het Energiepact torpederen”

Charles Michel (MR) duwt gaspedaal helemaal in: “Ik laat niemand het Energiepact torpederen”

Premier Charles Michel (MR) reageert strijdbaar op het veto van N-VA over het sluiten van de kerncentrales. “Ik laat niemand het Energiepact torpederen”, stelt hij in een persmededeling. “Het werk gaat voort.”

Maandag stelden de vier ­ministers van Energie in België, Bart Tommelein (Open Vld), Marie-Christine Marghem (MR), Céline Fremault (cdH) en Jean-Luc Crucke (MR) een nieuw, radicaal energiepact voor, mét een kernuitstap in 2025. Daarmee volgen ze ook een federale wet, die de sluiting van de centrales regelt. Maar N-VA ging daar hard tegenin. “Noch in de Vlaamse regering, noch in de federale regering zal onze partij dit pact goedkeuren”, was Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) duidelijk in Terzake.

“Status quo, zonder een Energiepact, is geen optie”

Maar nu reageert premier Charles Michel (MR) strijdbaar op de uitlatingen van N-VA. “Ik laat niemand het Energiepact torpederen”, stelt hij in een persmededeling. België heeft zich geëngageerd voor die kernuitstap en heeft dat ook in het regeerakkoord herhaald, zegt hij. “We moeten er alles aan doen om onze engagementen na te komen”, staat er te lezen in de persmededeling.

Volgens Michel is het document dat de verschillende ministers van Energie hebben opgesteld “een nuttige werkbasis waarop we kunnen voortbouwen voor het sluiten van een Energiepact.” Er moet alleszins iets gebeuren, klink het. Want “status quo zonder pact is geen optie”. Dat zou kunnen leiden tot black-outs of zware stijgingen van de energiefacturen.

“Blijk geven van verantwoordelijkheidszin”

Er moet dus gewerkt worden aan het voorstel van de vier ministers. Premier Michel nodigt daarop “alle politieke actoren van de meerderheid en de oppositie, alsook de economische actoren en die van het middenveld, uit om blijk te geven van verantwoordelijkheidszin”.

Gesponsorde artikelen