Chauffeur vrachtwagen Berlijn 23-jarige vluchteling uit Pakistan, was bekend bij politie en al verschillende keren opgepakt

Chauffeur vrachtwagen Berlijn 23-jarige vluchteling uit Pakistan, was bekend bij politie en al verschillende keren opgepakt

De verdachte die is opgepakt nadat een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, is  een 23-jarige vluchteling Pakistan melden bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten. Omdat hij verschillende namen heeft gebruikt, staat zijn identiteit nog niet vast. 

De man zou in december vorig jaar naar Duitsland zijn gekomen, na de grote stroom vluchtelingen. Dat doet het vermoeden rijzen dat hij Berlijn is gekomen met maar een doel.

De verdachte is volgens Duitse media een bekende van de politie. Hij zou niet als terreurverdachte in beeld zijn geweest, maar wel voor kleine overtredingen zijn gepakt. Om wat voor overtredingen het gaat, is niet duidelijk.

Bij het drama op de kerstmarkt bij de Berlijnse Gedächtniskirche vielen de afgelopen avond zeker twaalf doden en 48 gewonden. De truck reed over een lengte van 50 tot 80 meter over de markt en verwoestte kramen.

De vrachtwagen zou niet niet bestuurd zijn door de oorspronkelijke chauffeur, een Poolse man. Hij overleed volgens de Berlijnse politie in de cabine aan zijn verwondingen.

De Poolse eigenaar van de vrachtwagen zegt dat zijn neef met een lading staal op weg was van Italië naar Polen. Hij denkt dat de vrachtwagen is gekaapt. In het laadruimte lagen nog stalen balken die in Berlijn gelost hadden moeten worden. De politie onderzoekt ook dat scenario.

Aanslag?

De bestuurder sloeg na het drama op de kerstmarkt op de vlucht. Korte tijd later is in de buurt een man opgepakt die past bij zijn signalement.

Die Welt schreef eerder al dat de chauffeur mogelijk een vluchteling uit Pakistan zou zijn.

De politie zei al snel dat wordt uitgegaan van een aanslag, maar de autoriteiten houden nadrukkelijk ook andere opties open. Een Berlijnse wethouder zei eerder op de avond dat er “niets valt te zeggen” over de vraag of er sprake is van een aanslag.

Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken de Maizière zei gisteren dat hij het woord aanslag nog niet durfde te gebruiken, maar zijn collega in de deelstaat Noordrijn-Westfalen denkt daar anders over. Minister Ralf Jäger zegt dat er voldoende aanwijzingen zijn om van een terroristische aanslag te spreken.

Kerstmarkten bij ons?

In zijn deelstaat wordt de kerstmarkt in Düsseldorf jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht. Jäger zet vanaf nu agenten in met kogelvrije vesten en automatische wapens.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) liet echter al weten dat het dreigingsniveau bij ons op 3 blijft. Alle kerstmarkten in onze steden bleven gisterenavond ook gewoon open.

Gesponsorde artikelen