Check welke verrassende rollen deze 16 acteurs hadden voor Game of Thrones

De acteurs die khal Drogo of Joffrey spelen lijken wel gemaakt voor hun rol, maar toch is Game of Thrones niet hun eerste verschijning in een bekende serie of film. Ook veel andere acteurs en actrices van Game of Thrones hebben eerder al zeer gelijkaardige rollen of net het tegenovergestelde van hun personage vertolkt. Laten we even teruggaan naar de tijd voor Game of Thrones en kijken wat deze 16 acteurs toen allemaal uitstaken. 

1. Laten we beginnen met iemand die we allemaal kennen (en niet missen): Joffrey Baratheon, gespeeld door Jack Gleeson

Voor hij één van de meest gehate personages ooit in Game of Thrones werd, speelde hij een veel schattigere en minder krankzinnige rol: die kleine schattige jongen uit de film Batman Begins (2005). Batman had Westeros dus een hoop leed kunnen besparen als hij toen niet in de war werd gebracht door onschuldige snoetje.

2. Ook vaderlief Robert Baratheon, gespeeld door Mark Addy, heeft toch opvallend andere rollen gespeeld

Koning Robert was een joviale kerel maar heel duidelijk getekend door oorlog en de dood van zijn geliefde Lyanna Stark. Maar als je Mark Addy al kende voor Game of Thrones, weet je dat hij meerdere rollen gespeeld heeft waar hij the life of the party was: grappig, luidruchtig en zelfs een beetje dom. Zoals bijvoorbeeld de lachwekkende schildknaap Roland in de film A Knight’s Tale (2001) en Fred Flintstone in The Flintstones in Viva Rock Vegas (2000).

3. En voor Lena Headey, die Roberts vrouw Cersei Lannister vertolkt, is het niet de eerste keer dat ze een koningin speelt

Ook in de bekende bloederige film 300 (2006) speelde Headey een koningin, namelijk koningin Gorgo van Sparta. Al was ze daar net iets sympathieker dan in Game of Thrones. Maar ze is niet enkel goed in het vertolken van koninginnen: kijk maar eens naar deze sterke vrouwelijke jager Angelika uit The Brothers Grimm (2005). We zien Cersei niet snel een konijn ontleden, jij wel? Maar één ding is wel duidelijk: Lena Headey speelt altijd straffe madammen.

4. Ook Nathalie Dormer, die Margaery Tyrell speelt, heeft al ervaring gehad als koningin

In de populaire Britse serie The Tudors (2007-2010) vertolkte zij de rol van Anne Boleyn, een slimme maar heel achterbakse jonge vrouw die koning Hendrik VIII verleidt en zo op de troon terechtkomt. Zeer sneaky. Ze verliest daar echter het hoofd – letterlijk – dus laten we hopen dat ze deze keer beter eindigt. Je herkent haar misschien ook wel uit Casanova (2005), waar ze smoorverliefd was op de knappe Heath Ledger. Geluk met mannen is duidelijk niet weggelegd voor Dormers personages.

5. Charles Dance is als Tywin Lannister nogal stuurs in Game of Thrones, maar dat is helemaal anders geweest …

Charles Dance lijkt misschien het gezicht te hebben voor een heel serieuze man en ook in Ali G Indahouse (2002) is hij best serieus. Maar zoals je ziet, heeft hij ook een héél andere kant. Wie had dat verwacht? Misschien maar goed dat hij niet meer leeft in Game of Thrones: hoe kunnen we hem ooit nog serieus nemen na deze foto?

6. Aidan Gillen (Petyr “Littlefinger” Baelish) houdt zich daarentegen altijd bezig met de wat verdachte en geniepige rollen …

Of het nu als Petyr Baelish in Game of Thrones, als politieker Thomas J. Carcetti in The Wire (2002-2008) of mogelijke troonsopvolger lord Rathbone in Shangai Knights (2003) is: Aidan Gillen lijkt altijd dé persoon te zijn met geheime plotten en geniepige plannetjes. Al heeft hij in Shangai Knights als Lord Rathbone wel wat meer gedaan dan alleen maar achter de rug plannetje gesmeed: in de film kon hij enorm goed overweg met een zwaard toen hij tegen niemand minder dan Jackie Chan moest opboksen. Hij is gewoon enorm goed in dit soort rollen. Blijf doen waar je goed in bent, Gillen!

7. Ook John Bradley-West (Samwell Tarly) is gewoon goed als zichzelf: een vriendelijke man met goede bedoelingen

We houden allemaal van Sam omdat hij zo’n lief personage is dat eigenlijk alleen maar goed wil doen voor zijn vrienden en zelfs de hele wereld. Hem als een gemenerik zien, is gewoon onmogelijk. Tot nu toe hebben we ook nog geen rol gevonden waarin acteur John Bradley-West een slecht persoon speelt. Wel vonden we hem als kardinaal Giovanni de’ Medici in de serie Borgia (2011-2014), waar hij natuurlijk ook iemand speelt die probeert het juiste te doen.

8. Maar deze andere rollen van Julian Glover doen ons nog wat meer wantrouwen in maester Pycelle …

Het lijkt erop dat Julian Glover duidelijk een voorkeur heeft om de slechterik te spelen. Generaal Veers in Star Wars: The Empire Strikes Back (1980), Walter Donovan in Indiana Jones and the Last Crusade (1989), … Hij vertolkte ook de koning van Thessalië in de film Troy (2004), die waarschijnlijk ook niet zo’n schatje geweest zal zijn maar hij had wel eergevoel. Wat zegt dit over maester Pycelle, die altijd de kant staat waar hij het meeste voordeel uit kan halen. Misschien is hij zelfs nog slechter dan we al vermoeden …

9. Ook Iain Glen, die Jorah “King of the Friendzone” Mormont speelt, is misschien verdachter dan hij lijkt …

Het lijkt erop dat ook Iain Glen een minder positief verleden heeft in zijn rollen. Zo speelde hij bijvoorbeeld slechterik Manfred Powell in Lara Croft: Tomb Raider (2001) maar ook de gemene en krankzinnige Dr. Isaacs in de Resident Evil-reeks. Ook al is de kans niet groot dat Jorah Mormont slechte bedoelingen heeft naar zijn grote geliefde Daenerys toe, is dit toch wat verdacht. Misschien had Glen gewoon eens zin in om de goeie te spelen. Maar hij heeft eerst wel informatie over Daenerys doorgespeeld naar Westeros … Het is duidelijk toch wat moeilijk om van je oude rollen af te geraken.

10. Carice Van Houten is in andere films wel een geliefd persoon

Dat zie je goed: dat is Carice Van Houten in de Nederlandse film Minoes (2001). De rode priesteres die bijna alle Game of Thrones-fans haten is blijkbaar de lieve kat/vrouw Minoes in de verfilming van het boek van Annie M.G. Smith. Het is toch een beetje vreemd om haar gezicht te associëren met zowel een gehaat als een geliefd personage.

11. En kijk maar eens naar de High Sparrow (Jonathan Price): later heeft hij precies wat meer geld op zak

Eerst speelde Jonathan Price een rijke en invloedrijke gouverneur in Port Royale en nu is hij een arme bedelaar in King’s Landing. Het voelt een beetje ironisch: gouverneur Swan in de Pirates of the Caribbean-films (2003-2017) was rijk en had een nogal zwak karakter was en in Game of Thrones is de High Sparrow een arme man maar met een ijzeren wil. De wereld zit soms grappig in elkaar, vind je ook niet?

12. David Bradley is en blijft in al zijn series/films een bittere man

En dat is zo jammer: we hebben hem nog nooit vrolijk gezien. In de Harry Potter-films (2001-2011) is hij de boze conciërge Argus Vilder, in televisieserie The Strain (2014-nu) is hij de boze professor Abraham Setrakian, in de superheldenfilm Captain America: The First Avenger (2011) is hij een boze kerkbewaker. Daarom hebben we deze foto er toch ook even bijgezet. Er is bewijs dat hij in het echte leven niet 24/24 een grumpy man is. Maar je doet die rol supergoed Bradley!

13. Hij is niet de enige acteur die zowel in Game of Thrones als Harry Potter heeft meegespeeld: kijk maar eens naar Natalia Tena

HBO, Warner Bros
Jep, Natalia Tena is zowel in Game of Thrones als in Harry Potter een sterke dame. Ook sterft ze in beide reeksen, wat enorm jammer is, maar ze brengt altijd een hoop sfeer met zich mee. Osha was iets serieuzer dan Nymphadora Tops (Tonks) maar ook zij was enorm leuk om naar te kijken. Je wordt gemist, Tena.

14. En ja hoor, Catelyn Stark (Michelle Fairley) is niet alleen in Game of Thrones de moeder van een belangrijk personage

Nog een Harry Potter-actrice! Michelle Fairley speelt misschien maar heel even mee in Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010), ze krijgt er wel de rol van Hermeliens moeder. Het is jammer dat we haar daar niet meer hebben zien doen, maar gelukkig ging het haar daar beter af dan in Game of Thrones. Toch één keer dat ze haar kinderen niet heeft zien sterven voor haar ogen.

15. Jason Momoa is blijkbaar toch niet altijd een superkrachtige barbaar: soms is hij gewoon een Baywatch-hunk

Ok, hij heeft ook als Conan in Conan the Barbarian (2011) een sterke wildeman gespeeld en binnenkort is hij superheld Aquaman, maar toch heeft hij ook eens iets anders gedaan dan enkel zijn mannelijke spieren getoond. In Baywatch Hawaii (1999-2001) speelde hij Jason Ioan en dat is toch wel een verschil met khal Drogo of Conan. Sexy maar iets minder barbaars.

16. En dan als laatste hebben we natuurlijk Sean Bean, of lord Eddard Stark, de acteur die in bijna al zijn films sterft

Sean Bean sterft in bijna iedere film of serie waarin hij meespeelt: Boromir in Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), Ian Howe in National Treasure (2004), Errol Partridge in Equilibrium (2002), … Overleven is duidelijk niet zijn sterkste kant maar toch blijven we hem graag zien. Hij heeft iets waardoor we van hem houden, of hij nu de held is of de slechterik. En we hebben zelfs een film gevonden waarin hij niet doodgaat: in Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief (2010) overleeft hij. Hij is dan ook oppergod Zeus natuurlijk. Maar ook in Troy (2004) overleeft zijn personage Odysseus. Hij kan het wel, alleen jammer dat het in Game of Thrones niet heeft mogen zijn …Bronnen: Tech Insider, IMDb, Kotaku,
Meer
Lees meer...