Chileense bergtop weggeblazen voor enorme Europese telescoop die grens van universum gaat afspeuren

Chileense bergtop weggeblazen voor enorme Europese telescoop die grens van universum gaat afspeuren

Een 3.000 meter hoge bergtop in Chili is opgeblazen om er de grootste optische infraroodtelescoop ter wereld te bouwen. Een miljoen ton gesteente is door de explosie verwijderd om de top vlak te maken voor de telescoop van het ESA. Die zal een spiegel bevatten die zo groot is als een half voetbalveld.

De berg ligt in Cerro Armazones, in het noordoosten van Chili. “De telescoop is een grote stap op basis van schaal. Hij is veel groter dan andere telescopen”, zegt Dr. Aprajita Verma, van de universiteit van Oxford. E-ELT heet de telescoop, waarvan de bouw kan beginnen nu de bergtop is opgeblazen. Binnen de tien jaar zou hij op de top van de berg naar de ruimte moeten beginnen gluren. Het hele project kost meer dan een miljard euro.

Zelden of nooit bewolkt

De site ligt in het midden van de Aracama-woestijn. Dat is een logische keuze voor de telescoop, aangezien de lucht er gedurende ongeveer het hele jaar wolkenloos is. Het is er ook zo droog dat er nauwelijks waterdamp in de lucht hangt en de telescoop dus ongehinderd naar het universum kan kijken. “We zullen rechtstreeks naar planeten kunnen kijken, hun atmosfeer bestuderen en uiteindelijk nagaan of er tekens van leven zijn.”

Grens van het universum

De technologie van deze nieuwe telescoop zal het mogelijk maken om 15 keer meer licht op te vangen dan een andere optische telescoop, en hij zal beelden maken die 16 keer scherper zijn dan de Hubble Telescoop, die rond de Aarde draait. “Hij is zo krachtig dat hij genoeg licht kan opvangen om naar de observeerbare grenzen van het universum te kijken”, zegt Dr. Verma. “Tot kort na de oerknal toen de eerste sterren en sterrenstelsels gevormd zijn. We zullen kunnen zien wanneer het universum het licht zag.”

En wie ge├»nteresseerd is in de beelden van de explosie, kan ze hieronder nog eens bekijken. Alles was LIVE te volgen, maar uiteindelijk was het toch minder spectaculair dan je zou denken. Je ziet enkel op grote afstand rook opstijgen en hoort er nauwelijks iets van. Maar de explosie heeft wel een gigantisch oppervlak vrijgemaakt voor Europa’s nieuwe telescoop.

(Bronnen: BBC, ESA)

Gesponsorde artikelen