Chimps ontsnappen uit Noord-Ierse zoo en ’t is de tweede uitbraak in een maand

Chimps ontsnappen uit Noord-Ierse zoo en ’t is de tweede uitbraak in een maand

New year, new me, dachten de chimpansees uit de Noord-Ierse zoo in Belfast. En dus grepen ze de eerste de beste kans om uit hun kooi te ontsnappen, via wat laaghangende takken. Dat er eens een dier ontsnapt is niet uitzonderlijk, maar dat het twee keer in één zoo gebeurd op nog geen maand tijd, doet wel wat wenkbrauwen fronsen. 

De locatie: de zoo van Belfast. De gezochten: een chimpansee die wel heel snel uit z’n kooi ontsnapte. De schuldige: de zware regenval, waardoor de bomen iets buigzamer werden. Da’s kort samengevat de plot van de ontsnappingsfilm die zich dit jaar al voor de tweede keer heeft afgespeeld in Noord-Ierland. Luttele weken nadat een rode panda ontsnapte, waren ze er ook een chimpansee kwijt.

Op de beelden van de ontsnapping is goed te zien hoe de chimpansees een tak die van een boom gevallen is, als ladder gebruiken. Niet in beeld: die tak hebben ze zelf van de bomen langs het verblijf gehaald. Chimpansees zijn mensachtige primaten, ze hebben dus echt wel de vaardigheid om dat soort plan te bekokstoven.

In de zoo kunnen ze op zich nog wel lachen met de ontsnappingspoging van hun chimps. Ze weten dan ook precies waar het fout is gegaan. “Door de aanhoudende regen waren de takken van de omliggende bomen verzwaard en soepeler geworden. Daardoor konden de chimpansees die afrukken om als laddertje te gebruiken”, klinkt de uitleg.

Laaghangende takken

Normaal wordt in elke dierentuin goed gekeken hoe de flora zich ontwikkelt, omdat veel dieren die goed kunnen klimmen, anders in een mum van tijd zich buiten hun verblijf begeven. En een chimpansee mag er dan wel schattig uitzien, als ie boos is, kan hij kwaad doen. Daar waren enkele mensen in de zoo dan ook bang van, maar dat bleek nergens voor nodig.

“Chimps zijn intelligente primaten. Ze weten dan ook dat ze niet buiten hun verblijf mochten zijn en ze zijn vanzelf teruggekeerd”, klinkt het bij de zoo. Ook op de beelden is duidelijk te zien dat de chimps rustig rondkijken. Nadien zijn ze vanzelf terug naar hun ‘thuis’ gegaan, waar de takken al waren weggehaald. Er was op geen enkel moment gevaar voor het publiek.

Rode panda

Eind goed al goed, maar intussen wordt het wel lichtjes gênant voor de zoo in Dublin. Het is namelijk de tweede keer op korte tijd dat er een dier ontsnapt. Op zondag 27 januari hopte een rode panda ook al uit z’n verblijf. Die raakte een stuk verder dan de chimpansee: het diertje werd een dag later op anderhalve kilometer van de zoo gevonden, in een tuin. De zoo zelf reageerde nogal ludiek op de ontsnappingspoging. Gelukkig was er ook met de chimpansee-escape verder niets aan de hand.

Gesponsorde artikelen