China zou “kolossale” uitbraak van 630.000 besmettingen per dag zien bij heropening, meent studie

Onderzoekers van de Universiteit van Peking zijn kritisch over de overmoedige aanpak van de pandemie door westerse landen. Volgens een studie van het instituut zou China een ongekende hoeveelheid besmettingen zien, indien het land op dezelfde manier heropent als de VS.

Chinese academici zijn druk in de weer om te bestuderen of het land zich opnieuw zou kunnen openstellen voor reizigers. De kans dat dit weldra zal gebeuren is echter zo goed als nihil. Volgens een statistisch model dat onderzoekers van de prestigieuze Universiteit van Peking hebben ontwikkeld, zou China op dit moment te maken krijgen met een monsterlijke besmettingsgolf als het zou heropenen met dezelfde voorzorgsmaatregelen als de VS.

De geleerden denken dat er maar liefst 637.155 Chinezen per dag besmet zouden worden na een heropening in de Amerikaanse stijl. Dat zou het hoogste aantal besmettingen zijn dat een land ooit gerapporteerd heeft sinds het begin van de pandemie. Zelfs wanneer China het heropeningsmodel van Israël, het VK, Spanje of Frankrijk zou overnemen, zou het aantal besmettingen te snel uit de hand lopen.

Groepsimmuniteit door iedereen te vaccineren niet voldoende

Momenteel overschrijdt het aantal dagelijkse besmettingen in China amper de kaap van 100 gevallen. In de Verenigde Staten waren er tijdens de zomer geregeld meer dan 150.000 dagelijkse besmettingen. De Chinese studie neemt die periode als voorbeeldmodel voor de simulatie van de verspreiding van het virus in China. De VS beëindigde op 20 september de inreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers, toen de dagelijkse besmettingscijfers net begonnen te zakken.

“Op basis van onze bevindingen moeten we duidelijk waarschuwen dat we, op dit moment, niet klaar zijn voor strategieën om China te heropenen”, concluderen de onderzoekers in de studie. “De aanpak van bepaalde westerse landen steunt enkel op de hypothese dat groepsimmuniteit bereikt kan worden door iedereen te vaccineren”, staat ook te lezen in de studie.

Volgens persagentschap Bloomberg werd de studie deels gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

“China mag niet de volgende zijn”

China is er de voorbije twee jaar in geslaagd om de verspreiding van het virus binnen de eigen grenzen grotendeels te beperken. De laatste maanden is er echter sprake van een nieuwe opflakkering van besmettingen. Peking neemt vaak draconische maatregelen om ervoor te zorgen dat nieuwe Covid-broeihaarden vroegtijdig de kop ingedrukt worden. Maar het virus blijft hardnekkig opduiken in verschillende delen van het land. Zelfs binnen het financiële centrum van Shanghai werden er de afgelopen week besmettingen opgemerkt.

“Verschillende landen hebben te overmoedig de grenzen heropend. China mag en kan het zich niet veroorloven de volgende te zijn”, concluderen de onderzoekers in hun studie.

Meer
Lees meer...