Left Right
scrollTop top

China bant Winnie de Poeh en zijn vriendjes van sociale media


China bant Winnie de Poeh en zijn vriendjes van sociale media

De bekendste beer ter wereld Winnie the Poeh is verbannen van sociale media in China. Ook Tijgetje, Iejoor en Knorretje zijn niet meer terug te vinden op de Chinese varianten van Twitter en Facebook. Dit allemaal omdat de president niet graag vergeleken wordt met de schattige Poeh-beer.

Wie ‘Kleine Beer Winnie’, de Chinese naam voor Winnie de Poeh, probeert te typen op sociale media krijgt de melding: “Deze inhoud is illegaal”. Alle berichten met A.A. Milnes beertje erin werden verwijderd van sociale media. Er zijn geen berichten meer te zien op de Chinese twitter Weibo en ook alle stickers van de beer zijn verwijderd op WeChat. Enkel zelfgemaakte gifs van Winnie de Poeh worden nog toegelaten.

De reden is nog onduidelijk al zouden vergelijkingen met de president van China Xi Jinping aan de basis kunnen liggen. Die heeft namelijk later dit jaar een belangrijk partijcongres en zijn Communistische partij staat erom bekend niet te kunnen lachen met zulke vergelijkingen. Het is dus ook niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Een verleden van Poeh-beer vergelijkingen

De eerste keer dat iemand Xi Jinping vergeleek met de beer was in 2013. Zijn foto met Obama werd naast een tekening van Winnie de Poeh en Tijgetje op sociale media gepost. In 2014 werd zijn handdruk met Japanse president Shinzo Abe vergeleken met een tekening van Poeh-beer en Iejoor. De meest gecensureerde foto van 2015 was een collage van Xi Jinping die uit het dak van een praalwagen kwam en een Winnie the Poeh-speelgoedautotje. “Arme Winnie de Poeh,” schrijft een Weibo-gebruiker, “wat heeft deze schattige honing-etende beer ooit misdaan?”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…