China beleeft een “nucleaire winter”

China beleeft een “nucleaire winter”

Is het nog gezond om rond te lopen in de Chinese hoofdstad Peking? De smog is er momenteel weer zo erg dat een wetenschapper over een “nucleaire winter” spreekt. De concentratie fijn stof heeft er deze week de kaap van 500 gehaald. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt op deze schaal al vanaf een concentratie van 25.

De waarden vanaf 500 op de Pekingschaal heeft de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad gedoopt als “beyond index”, want wie durfde ooit te vermoeden dat luchtvervuiling zo hoog kan oplopen? Een reporter van Time, die in Peking woont, meldt dat haar kinderen vandaag naar school vertrokken zijn met een waarde van 512. Tegen het einde van de voormiddag was dat al gestegen naar 537. Volgens de ambassade van de VS kan op dat niveau iedereen serieuze gezondheidsproblemen ervaren.

Niet zonder masker buiten

Zelfs de Chinese regering lijkt deze keer met de Amerikaanse metingen in te stemmen. De lokale metingen liggen vaak een stukje lager dan wat op de ambassade wordt vastgesteld. Maar nu krijgt iedereen in Peking de raad om maskers te dragen en activiteiten buitenshuis te vermijden. Voor wetenschappers is de maat vol. Eentje omschrijft de huidige situatie zelfs als een “nucleaire winter”. En dat is misschien nog een plausibele vergelijking ook, want de dikke smoglaag is zo ondoordringbaar dat gewassen niet meer groeien wegens een gebrek aan zonlicht. Voor vele boeren dreigt een ramp.

Bevolking is het beu

De inwoners van Peking pikken het eindelijk niet meer. De situatie is zo erg geworden dat ze er nu eenmaal niet naast kunnen kijken en sinds recent mogen de media ook verslag uitbrengen van de smog in de stad. Terwijl ze het vroeger op “slecht weer” staken, wordt nu toegegeven dat de mens een hand heeft in de extreme luchtvervuiling. Ze zetten de regering onder druk om er iets aan te doen, maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd. In de noordelijke stad Shijuazhuang wil een inwoner het bestuur zelfs voor de rechtbank dagen omdat ze niets aan de slechte lucht doen.

Het was een grote verrassing toen de Chinese president Xi Jinping gisteren plots zijn goed verluchte kantoren verliet voor een wandeling door de historisch stad van Peking. Hij had in elk geval niet goed geluisterd naar de raad van zijn ministeries, want de man trotseerde de giftige lucht zonder masker…

Gesponsorde artikelen