China bevestigt officieel: Kim Jong-un was op “onofficieel bezoek” bij Xi Jinping

China bevestigt officieel: Kim Jong-un was op “onofficieel bezoek” bij Xi Jinping

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft in de Chinese hoofdstad Peking “een vruchtbare ontmoeting gehad” met Xi Jinping, de president van China. Dat bevestigt het Chinese staatspersagentschap Xinhua formeel. Er deden al enige tijd geruchten de ronde over het bezoek, de eerste buitenlandse reis van Kim Jong-un sinds hij aan de macht kwam in 2011.

Het “onofficiële bezoek” vond plaats van zondag tot woensdag. Kim Jong-un en zijn vrouw Ri Sol-ju verorberden samen met Xi en diens vrouw Peng Liyuan een feestmaal in de Grote Hal van het Volk op het het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Kim zou tijdens gesprekken gezegd hebben dat de situatie op het Koreaanse schiereiland “snel evolueert” en dat hij Xi “uit kameraadschap en morele verantwoordelijkheid persoonlijk op de hoogte wilde stellen”: “Het is ons consequent standpunt om geëngageerd te zijn voor denuclearisatie op het schiereiland, in overeenstemming met de wil van de overleden president Kim Il-sung en de overleden secretaris-generaal Kim Jong-il.”

Begin deze maand kwam het nog tot “bevredigende gesprekken” tussen Noord- en Zuid-Korea.

Dialoog met Trump

Volgens het staatspersagentschap Xinhua zou Kim Jong-un ook bereid zijn om in dialoog te gaan met de Verenigde Staten en wil het totalitaire regime een top organiseren met de Amerikanen.

“Het probleem van de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland kan opgelost worden als Zuid-Korea en de Verenigde Staten met welwillendheid op onze inspanningen reageren en een stemming van vrede en stabiliteit creëren”, zei Kim nog. “Terwijl ze zelf progressieve en gelijktijdige maatregelen nemen voor de verwezenlijking van vrede.”

Xi antwoordde aan Kim dat hij “de belangrijke inspanningen” van Kim waardeert. Hij zou zelf op zijn beurt een uitnodiging gekregen hebben om “op een geschikt moment” een officieel staatsbezoek te brengen aan Noord-Korea.

VS reageert tevreden

“We zien deze ontwikkeling als bijkomend bewijs dat onze campagne van maximale druk de geschikte atmosfeer creëert voor gesprekken met Noord-Korea“, zegt Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders in een reactie.

Sanders meldt dat China Washington ook verwittigd heeft over de ontmoeting met Kim Jong-un. Bovendien zou Xi een persoonlijke boodschap overgemaakt hebben aan aan Amerikaans president Donald Trump. Sanders benadrukte verder dat de VS “in nauw contact blijft met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan“.

Sommige opiniemakers zijn echter achterdochtig voor dit charmeoffensief van Kim. Ze waarschuwen dat hij tijd zou proberen te winnen om ongestoord zijn nucleaire plannen verder uit te werken.

Japan eist briefing

Japans premier Shinzo Abe vraagt dat de Chinese regering “een gedetailleerde briefing” overmaakt van de gesprekken met Kim. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo zal Abe van 17 tot 19 april in de VS verblijven voor gesprekken met Donald Trump. Net daarvoor zitten Trump en Kim samen in Washington.

Mysterieuze trein

Over een bezoek van Kim aan China staken al geruchten de kop op na de aankomst maandag in Peking van een speciale trein. Die was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging.

Gesponsorde artikelen