Bill Gates: “Landen als China moeten grotere rol spelen in wereldbestuur”

Microsoft mede-oprichter Bill Gates zei maandag dat de opkomst van China een zeer positieve gebeurtenis is voor de hele wereld.

Waarom is dit belangrijk?

China is de voorbije decennia uitgegroeid tot een grootmacht om ‘U’ tegen te zeggen. Maar de manier waarop de regering van president Xi Jinping regelmatig de mensenrechten met de voeten treedt, baart landen in het Westen vaak nog zorgen. Toch zijn er steeds meer mensen die het heil inzien van ‘s werelds tweede grootste economie.

In het nieuws: Gates maakte de opmerkingen tijdens een interview met de Australische denktank Lowy Institute.

  • “Ik ben geneigd de opkomst van China te zien als een enorme overwinning voor de wereld”, vertelde Gates. De opmerkingen kwamen nadat de interviewer hem vroeg hoe ‘bullish’ de tech-ondernemer is over het land. Bullish is de Engelse term voor iemand die optimistisch is over de toekomst van een (meestal marktgerelateerde) zaak.
  • Ook zei Gates dat het economisch aandeel van landen in het Westen “onevenredig groot” is tegenover landen als China. “Hun aandeel in de wereldbevolking komt precies overeen.”
  • De opkomst van het land zou veel voordelen opleveren. De innovatie uit het land zou ook het Westen ten goede komen. Ook bij de strijd tegen zaken zoals de klimaatverandering, zou China veel kunnen bijdragen, meent Gates. 
  • Toch nuanceert de tech-ondernemer iets of wat. Hoewel China volgens hem de tweede grootste innovator in de wereld is geworden, komt het land nog niet in de buurt van de VS.

Geen democratie

Toch opvallend: De voormalige Microsoft-topman erkende dat China geen democratie is, maar zei toch dat het een grotere rol moet spelen in het wereldbestuur.

  • “De VS zijn politiek zwakker dan ooit en dat is beangstigend voor de wereld. Het huidige wereldsysteem is ontworpen rond het leiderschap van de VS”, liet hij weten. 
  • China, India en andere opkomende naties moeten volgens Gates het machtsvacuüm dichten door een “sterkere rol te spelen in het wereldbestuur”.
  • Toch denkt Gates dat de VS een belangrijke rol moeten blijven spelen. De politieke polarisatie binnen het land is volgens de Microsoft-medeoprichter een van de grootste problemen die moeten worden opgelost.

(fjc)

Meer
Lees meer...