China blokkeert nu ook laatste Westerse zoekmachine

China blokkeert nu ook laatste Westerse zoekmachine

1,4 miljard mensen hebben ineens totaal geen toegang meer tot informatie via Westerse zoekmachines: de Chinese overheid heeft ook Bing van Microsoft nu afgesloten. Bing was de enige grote buitenlandse zoekmachine die toegankelijk was vanuit China’s zogenaamde Great Firewall. Microsoft censureerde zelfs zoekresultaten op gevoelige onderwerpen, in overeenstemming met het Chinese overheidsbeleid. Maar zelfs dat was blijkbaar niet genoeg.

China heeft sinds het begin van het jaar zeker 9.300 apps en 700 websites offline gehaald. De Chinese internetwaakhond is bezig met een actie van een half jaar voor het “opschonen van het internet”. Gisteren meldden mensen in China al via sociale media dat ze geen gebruik meer konden maken van Bing. Microsoft liet daarop weten te onderzoeken wat er aan de hand was.

Het bedrijf bevestigt nu dat Bing effectief geblokkeerd is in China. Wat daar precies de reden van is, weet ook Microsoft nog niet. China heeft nog niet gereageerd. Telecomprovider China Unicom, een staatsbedrijf, zou opdracht hebben gekregen van de regering om Bing niet langer toegankelijk te maken in China.

Laatste in lange rij

De afgelopen jaren zijn in China tal van westerse websites geblokkeerd. Onder meer Facebook, Instagram en Twitter zijn er al jaren officieel niet meer te gebruiken. Google trok zich in 2010 terug uit het land, uit onvrede over de censuur onder de Chinese regering.

Sinds het vertrek van Google is Baidu met een marktaandeel van 70% de grootste zoekmachine van het land. Bing had voor de vermoedelijke blokkering een marktaandeel van ongeveer 2%.

Vorig jaar ging het gerucht dat Google werkte aan een terugkeer naar China, wat zou betekenen dat het bedrijf zich zou voegen naar de strenge censuurregels van de regering. Veel medewerkers van de zoekgigant hebben daar bezwaar tegen. Later kondigde topman Pichai aan dat een terugkeer in China voorlopig van de baan is.

Gesponsorde artikelen