China wil geperste lucht omzetten in goedkope bron van hernieuwbare energie

Persluchtenergie is een onderbenutte vorm van groene energie. China wil zich opwerpen als wereldleider van deze nieuwe energievorm.

De China Huaneng Group is het eerste Chinese bedrijf dat een persluchtenergiecentrale zal mogen koppelen aan het stroomnetwerk van het land. China onderzoekt al enige tijd hoe het samengeperste lucht kan omzetten in een schone en hernieuwbare vorm van energie. Verwacht wordt dat persluchtenergie weldra een snel groeiende bron van groene energie zal worden in China, weet Bloomberg.

Het bedrijf zou lucht bij elkaar persen binnen zijn Jaingsu Jintin Salt Cave-project. Dat is een zoutgrot die ‘s avonds elektriciteit zou gebruiken om lucht binnenin op te stapelen. Overdag, wanneer de vraag naar elektriciteit opnieuw stijgt, zou de samengedrukte lucht losgelaten worden. Via die enorme luchtdruk wordt een turbine aangedreven die vervolgens stroom opwekt.

De zoutgrot zou na verschillende dagen van testen nu klaar zijn voor commercieel gebruik. De bijhorende energiecentrale zou al sinds 2020 in aanbouw zijn en zeker 60 megawatt aan energie kunnen opleveren. Het is bovendien de grootste persluchtenergiecentrale die ooit gebouwd werd sinds 1991 en ook nog de eerste van zijn soort in China buiten enkele kleine projecten.

Wereldwijd maar 6 gigawatt aan persluchtenergie in gebruik

Perslucht die ondergronds wordt bewaard zou een van de goedkoopste vormen van energieopslag zijn en bijzonder weinig veiligheidsrisico’s inhouden, weet Bloomberg. Deze vorm van energie is echter bijzonder gevoelig aan de geografische ligging van een land, omdat er uiteraard omvangrijke grotten voor nodig zijn. 

China zou al zeker 4 gigawatt aan persluchtenergie inzetten. De rest van de wereld gebruikt in totaal nog maar 2 gigawatt aan deze nieuwe vorm van energie. De Chinese provincie Shandong werkt ondertussen nog aan drie andere persluchtprojecten.

Ambitieuze klimaatdoelstellingen

De zoutgrotten van Jintin in de provincie van Jiangsu kunnen zo’n 10 miljoen kubieke meter aan gas opslaan. Dat zou genoeg moeten zijn om met persluchtcentrales in totaal 4 gigawatt te kunnen genereren, denken wetenschappers van Science and Technology Daily.

Deze nieuwe vorm van energie zal een belangrijke rol spelen binnen China’s plannen om zijn stroomnetwerk op te schalen en tegelijkertijd flexibeler te maken. De Aziatische supermacht is ook van plan om voor 2030 een plafond voor zijn koolstofuitstoot te bereiken. Tegen 2060 zou het hele land koolstofneutraal moeten zijn. Om dat doel te bereiken, plaatst China elk jaar een recordaantal windturbines en zonnepanelen. 

Maar de Chinese energieopslag en levering van stroom hapert nog altijd. Daarom wil China tegen 2025 zo’n 30 gigawatt aan nieuwe vormen van opslag, zoals de zoutgrot, uitbouwen. Tegen 2030 wil Peking ook dat er door middel van pompen zo’n 120 gigawatt aan waterkracht kan opgeslagen worden.

(kg)

Meer
Lees meer...