China begon in juli al mensen met risicoberoepen te vaccineren tegen coronavirus

Hoewel er nog geen enkel vaccin tegen het coronavirus alle verplichte testrondes heeft doorlopen en dus wetenschappelijk is goedgekeurd, is China toch begonnen met het vaccineren van burgers. De overheid staat er namelijk wettelijk toe dat zoiets gebeurt “in noodgevallen”.

Volgens Zheng Zhongei, een topfunctionaris bij National Health Commission, is China op 22 juli begonnen met een experimenteel vaccin tegen het coronavirus toe te dienen aan burgers. Volgens hem is het gebruik van het vaccin in noodgevallen goedgekeurd voor mensen met een risicoberoep, zoals gezondheidswerkers en grensfunctionarissen.

Noodplannen

“De meeste gevallen in China worden op dit moment geïmporteerd uit het buitenland, dus grensambtenaren vormen een risicogroep”, zei Zheng. Het plan om mensen met een risicoberoep te vaccineren is volgens Reuters al op 24 juni goedgekeurd.

Daarbij hoort ook een noodplan. “We hebben een reeks plannen opgesteld. Daarbij horen onder andere medische toestemmingsformulieren, monitoringplannen voor bijwerkingen, reddingsplannen en compensatieplannen. Die moeten ervoor zorgen dat het gebruik in noodgevallen goed wordt gereguleerd en gecontroleerd”, besluit hij.

Potentiële vaccins uit China

China werkt op dit moment aan meerdere potentiële coronavaccins. Wereldwijd zijn meer dan 160 coronavaccins in ontwikkeling. Slechts enkelen daarvan zitten in de cruciale derde testfase waarbij grote groepen vrijwilligers het vaccin toegediend krijgen.

Drie Chinese bedrijven voeren momenteel zo’n testen uit. Het staatsbedrijf China National Biotec Group test zijn mogelijk vaccin op zo’n 20.000 mensen in Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Peru, Marokko en Argentinië. SinoVac en CanSino Biologics voeren testen uit in Rusland, Indonesië en Brazilië. Klinische tests van een vaccin kunnen namelijk enkel goed uitgevoerd worden in een land waar voldoende besmettingen zijn. Welk vaccin nu toegediend is aan burgers in China, is niet meegedeeld.

Weinig bijwerkingen

Hoeveel mensen een injectie hebben gekregen, is voorlopig ook niet bekendgemaakt. Volgens de Chinese staatskrant The Global Times zou niemand van hen veel bijwerkingen hebben gekregen. Ook kreeg niemand koorts nadat ze het vaccin toegediend kregen.

Eerder kwam Rusland ook al met het bericht dat het begonnen is met een (niet goedgekeurd) vaccin toe te dienen aan zijn bevolking. De Wereldgezondheidsorganisatie reageerde toen kritisch op dat nieuws.

Meer
Lees meer...