China start met “nog nooit geziene” machtsontplooiing rond Taiwan

Het Chinese leger is donderdag gestart met militaire oefeningen rond Taiwan. De oefeningen zijn groter en dichter bij het eiland dan ooit ervoor. Hoewel de oefening een blokkade simuleert, lijkt het dit de komende dagen ook echt te worden.

Het bezoek van de Amerikaanse Speaker of the House Nancy Pelosi heeft deining veroorzaakt in de Straat van Taiwan. Diplomatiek gezien kon de trip rekenen op heel wat opgeblazen oorlogsretoriek vanuit Peking, maar de deining is ook letterlijk te interpreteren: China organiseert grote militaire oefeningen rond de eilandstaat Taiwan, dat het als een eigen provincie ziet in plaats van een onafhankelijk land.

China reageerde dan ook furieus dat iemand met de positie van Pelosi het eiland bezocht en daarmee de eilandnatie mogelijk aanmoedigt om verder op te schuiven naar een volledige onafhankelijkheidsverklaring. Taiwanees president Tsai Ing-wen verklaarde echter tijdens het bezoek dat haar overheid het ongemakkelijke status-quo in de regio wil behouden.

Ondanks de troepenopbouw aan de kust en in havens, kwam het vooralsnog niet tot een echte invasie. Kort na de landing van Pelosi kondigde Peking wel grootschalige militaire oefeningen aan rond het eiland, tussen 4 en 8 augustus.

De Chinese militaire oefeningen in 1995 tegenover de oefeningen nu (Foto:Twitter @IdeaBath)

Blokkade “simuleren”

Het is zeker niet de eerste keer dat China militaire oefeningen organiseert in het gecontesteerde gebied: Ook in 1995, tijdens de Derde Taiwancrisis, werden militaire oefeningen georganiseerd nadat de Taiwanese president Lee Teng-hui de Verenigde Staten bezocht. Die oefeningen waren toen groter in oppervlakte, maar bevonden zich ook verder van het eiland Taiwan. De manoeuvres nu bevinden zich zelfs deels in Taiwanese territoriale wateren.

De komende dagen zal China een blokkade van het eiland ‘simuleren’, maar de oefeningen vinden plaats vlak bij de drukte scheepvaartroutes in de regio, die dus tijdelijk worden afgesloten voor burgerschepen. Voorts zullen de Chinese oorlogsschepen ook echt raketten afvuren.

Het worden dus spannende dagen voor de inwoners van de democratische eilandstaat, hoewel de meeste van hen al lang niet meer wakker liggen van de voortdurende militaire bedreigingen door China. Het Taiwanese ministerie van Defensie kondigde wel aan “zich voor te bereiden op een oorlog, zonder het conflict op te zoeken.”

Zone extra en dag langer?

Volgens het Maritiem Havenbureau van Taiwan zou het Chinese leger donderdag hebben aangekondigd dat er een extra “oefeningzone” wordt toegevoegd rond het eiland.

De militaire oefeningen zouden ook aanhouden tot maandagmorgen.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen

(jvdh)

Meer
Lees meer...