China opent ’s werelds eerste kloonfabriek

China opent ’s werelds eerste kloonfabriek

Herinner je de tijd nog dat een kloon iets uitzonderlijks was? Voltooid verleden tijd, want in het Chinese Shenzhen worden momenteel al 500 varkens per jaar gereproduceerd. Na het karretje op de maan en de snelste supercomputer ter wereld heeft China nu ook een kloonfabriek.

Tachtig procent slaagkans, twee zeugen per dag. Dat zijn de belangrijkste cijfers die je moet weten over de BGI-fabriek in Shenzhen. China is de fase van het experimenteren voorbij, het kloont varkens op industriële schaal. BBC-reporter David Shukman kreeg een rondleiding bij BGI en mocht zelfs de procedure, die plaatsvond in een niet bijzonder hygiënische ruimte in een voormalige schoenenfabriek, bijwonen.

Tijdens die ingreep werd de kern van de volwassen cel van de genetische moeder in vitro ingebracht in een ontkernde eicel, die vervolgens werd ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder. “De technologie die ze gebruiken is niet nieuw”, schrijft Shukman, “de schaal waarop het gebeurt wel.” 

BGI kloont om twee redenen: ze willen ons voedsel meer smaak geven (in het bedrijfsrestaurant wordt al kloonvlees geserveerd) en ze willen onze geneesmiddelen optimaliseren. Omdat varkens genetisch zo hard lijken op mensen, zijn ze perfecte proefkonijnen om medicijnen te testen. Sommige dieren in het bedrijf zijn ondertussen al klonen van klonen, bij veel dieren is er geprutst met de genen, zodat ze bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor Alzheimer of stoppen met groeien op éénjarige leeftijd.

Straf, straffer, strafst

Het bedrijf is niet alleen het grootste ter wereld dat varkens kloont, het heeft ook het grootste sequentiecentrum ter wereld. Het bedrijf heeft maar liefst 156 machines die DNA-sequenties, de volgorde van nucleotiden in een molecule, kunnen bepalen. Kleine vergelijking: het grootste DNA-sequentiecentrum van Europa, het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge, heeft er dertig. Straffer nog: BGI heeft zelfs een Amerikaans bedrijf overgenomen dat de machines maakt. 

CEO Wang Jun is vastbesloten om miljoenen genomen van mensen, dieren en planten te sequencen, maar wil zijn ultieme doel en de relevantie voor de gewone mens nooit uit het oog verliezen. “If it tastes good you should sequence it“, zegt hij. Een ander criterium is het belang voor industrieel gebruik: voor de landbouw of voor gezondheidszorg. “A third category is if it looks cute – anything that looks cute: panda, polar bear, penguin, you should really sequence it.”

Wij weten één ding: de tijd dat Dolly de wereld choqueerde ligt ver achter ons. The future is now.

Lees de volledige reportage hier.

Gesponsorde artikelen