“China zal een reddingslijn bieden aan Rusland als Poetins regime in gevaar komt”

Een gesprek van meer dan twee uur tussen Chinees president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Joe Biden leverde in het Witte Huis alleen maar frustraties op. De Amerikaanse president vroeg Xi om druk uit te voeren op het Kremlin om de oorlog in Oekraïne een halt toe te roepen. Maar China zal zoiets nooit openlijk doen en al helemaal niet op verzoek van de VS in het bijzonder.

Tijdens een uitzending van “Squawk Box Asia” op de Amerikaanse nieuwszender CNBC was Scott Kennedy, van het Center for Strategic and International Studies uit Washington, niet mals voor China. Volgens de expert in internationale betrekkingen zal Xi Jinping niks doen “dat schade kan opleveren aan Poetins imago.”

Volgens Kennedy is “het Chinese standpunt zo troebel als modderwater”, het land weigert de invasie te veroordelen net zoals het weigert formeel zijn steun te betuigen aan Rusland. De Verenigde Staten probeerden Peking ervan te overtuigen om druk uit te oefenen op zijn Russische “vriend zonder grenzen”, maar die pogingen zijn op niks uitgedraaid. 

Zaterdag meldden de Chinese staatsmedia dat de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat China aan de goede kant van de geschiedenis staat in de oorlog in Oekraïne – de tijd zal dat uitwijzen, zegt hij. 

“Wij zijn er altijd voorstander van geweest om de vrede te handhaven en oorlog af te keuren”, zei Wang volgens CGTN News. “Wij zullen nooit enige dwang of druk van buitenaf aanvaarden en wij zullen ons ook verzetten tegen ongegronde beschuldigingen of verdenkingen tegen China.” 

Vriendschapstest 

Voorlopig heeft China geen directe steun geleverd aan Rusland, niet op militair vlak noch wat betreft het omzeilen van de internationale sancties. China heeft te veel te verliezen als het tot een diepere breuk zou komen met de Verenigde Staten en de rest van het Westen. Meer zelfs: China heeft zijn Russische buur op verschillende vlakken economische schade toegebracht, althans indirect. 

In feite zijn Peking en Moskou in een ware vriendschapstest terechtgekomen. Bovenop de oorlog in Oekraïne is er tegenwoordig onzekerheid over de toekomst van de Russische economie en over die van Poetin. Naarmate de economische zorgen van Rusland toenemen, “zal Peking meer bereid zijn een financiële reddingslijn aan te bieden, vooral als China vreest voor het voortbestaan van Poetins regime”, schrijft het politieke adviesbureau Eurasia Group in een nota.

Het adviesbureau schat in dat de Amerikanen “diep gefrustreerd zijn” door de houding van China “die hun pleidooien en waarschuwingen hebben genegeerd – en het valt nog te zien of de rechtstreekse boodschap van Biden wel zal toekomen.”

Wie weet ligt de sleutel in de handen van de Europeanen, waarmee China betere handelsrelaties wil uitbouwen.

(mah)

Meer
Lees meer...