Zit China nu wel of niet in de nieuwe race naar de ruimte?

Volgens insiders zit China niet in een ruimterace en dienen alle activiteiten die het uitvoert voor de “sociale, economische en technologische ontwikkeling van het land”.

Waarom is dit belangrijk?

China is de voorbije jaren steeds ambitieuzer in de ruimte. Bill Nelson, het hoofd van NASA, waarschuwde enkele dagen geleden nog dat China andere landen zelfs van de maan zou kunnen weren. 

De essentie: De uitspraken van Nelson zijn klinkklare onzin, menen mensen binnen de Chinese ruimte-industrie.

  • “We voeren vluchten naar de ruimte uit om technologie te ontwikkelen en om de economische groei en de levensstandaard te verhogen”, zei Yang Yuguang, een hooggeplaatst lid van de belangenorganisatie International Astronautical Federation, volgens nieuwswebsite Spacedaily.
  • “Als mensen zo gehecht zijn aan een ruimterace, dan is het hun eigen race en zullen we niet betrokken raken”, vertelde hij.
  • Ook zei Yang dat China op de maan zal landen wanneer het dat wil, maar dat het anderen niet zal beletten om hetzelfde te doen.
  • China wil de komende jaren een onbemande, en later mogelijk een bemande basis bouwen op de zuidpool van de maan. “Maar dat moet niet vertaald worden naar een ‘Chinese bezetting’ van de regio”, zei Yang.
  • “Zolang jouw ruimtetuigen de veiligheid van de onze niet zullen beïnvloeden, kun je ze plaatsen waar je wenst. Maar als je opzettelijk een tuig zeer dicht bij de onze laat landen en er schade ontstaat … dan gaat het om provocaties.”

De Chinese ambities

De toekomst: Nelson is ongetwijfeld nerveus omdat China steeds meer verwezenlijkt in de ruimte.

  • De voorbije jaren heeft China al meerdere robots op de maan geplaatst en zelfs een rover op Mars. Het bracht ook al materiaal van de maan terug naar de aarde.
  • Sinds kort heeft het land ook een volwaardig ruimtestation, Tiangong, in een baan rond de aarde draaien. Drie taikonauten bevinden zich momenteel aan boord. Het land wil het station mogelijk nog uitbreiden en samenwerken met andere landen.
  • Binnenkort wordt de ruimtetelescoop Xuntian gelanceerd. Dat is een op Hubble lijkende telescoop, maar met een veel groter gezichtsveld. Xuntian zou door taikonauten aan boord van Tiangong onderhouden moeten worden.
  • Dit decennium wil het land mensen op de maan krijgen. Daarna moet uiteindelijk ook een bemande reis naar Mars volgen.

(ns)

Meer
Lees meer...