Zelfrijdende wagens, drones en minitanks: China bestrijdt corona met technologie

Corona virus
Isopix

Het coronavirus blijft zich verspreiden, zelf in Italië zijn nu al doden gevallen. Dat zorgt voor heel wat paniek en vereist dan ook inspanningen van de overheid. In China zetten ze daarom in op technologie om het virus te bestrijden.

China investeert al jaren in de technologiesector en probeert Silicon Valley de loef af te steken. Of dat al dan niet lukt, is moeilijk te voorspellen. We kunnen wel vaststellen dat heel veel nieuwe technologieën afkomstig zijn uit China. Dat valt wel te meten: maar liefst 40 procent van alle patentaanvragen ter wereld zijn afkomstig uit China.

De Chinese president Xi Jinping riep op tot het gebruik van technologie voor preventie en bestrijding van de epidemie. Dat liet hij begin deze maand weten volgens Xinhua, de officiële staatspers van de Volksrepubliek. Momenteel worden er al drones, zelfrijdende wagens, kleine tanks en Artificiële Intelligentie ingezet.

Tanks

Vele steden in China worden gedesinfecteerd. Het ontsmetten is al een werk op zich en daarom worden nu kleine tanks ingezet om het makkelijker te laten verlopen. Ze worden vanop afstand bestuurd en kunnen wel 50.000 vierkante meter puur uur reinigen.

Drones

Drones worden voor verschillende doeleinden ingezet. Ze worden onder andere gebruikt om pakketjes af te leveren. Dat zorgt ervoor dat er minder menselijk contact is en het virus dus minder snel kan verspreiden. Net zoals de kleine tanks worden de drones ook gebruikt om bepaalde delen van een stad te desinfecteren.

Het meest innovatieve aan de drones is misschien wel het opsporen van koorts. De drones zijn uitgerust met warmtebeeldtechnologie, hiermee kan de politie mensen met koorts waarschuwen en zelf tips meegeven.

Zelfrijdende wagens

De technologie voor zelfrijdende wagens staat nog niet volledig op punt, maar in China worden ze nu wel al in gebruik genomen. Het zijn wagentjes zonder bestuurder en ze rijden maar korte afstanden. Ze leveren bijvoorbeeld pakjes aan een ziekenhuis in Wuhan. Op deze manier is er minder contact met mensen en zijn er dus minder personen die gevaar lopen om het virus op te doen.

Artificiële Intelligentie

Het bedrijf BlueDot identificeerde het coronavirus bijna een week voor de Chinese overheid erover communiceerde. Het gebruikt Artificiële Intelligentie om bepaalde trends op te volgen en helpt zo in de strijd tegen verdere verspreiding van ziektes.

Dat is niet de enige toepassing van AI. Het wordt ook ingezet om de temperatuur van mensen te meten vanop afstand, geneesmiddelen te screenen, via een stemrobot mensen te woord staan, medische dossiers te analyseren, mensen te waarschuwen die geen mondkapjes dragen en nog vele andere dingen.

Robots

Veel van deze toepassingen zijn goed om menselijk contact te vermijden. Om dat nog te verbeteren worden er ook robots ingezet in verschillende omstandigheden. Zo is er een robot die mensen bedient in restaurants.

Gesponsorde artikelen