China stelt Asian Games en andere sportevenementen uit door uitbraak coronavirus

De Asian Games, die normaal in september zouden doorgaan in de Chinese stad Hangzhou, worden uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Reden voor het uitstel is het feit dat de Chinese overheid het coronavirus in het land niet onder controle krijgt. Hangzhou ligt amper 200 kilometer van de miljoenenstad Shanghai, die al weken wordt geteisterd door een extreem strenge lockdown.

Na twee jaar van een succesvol zero-Covid-beleid lijkt China dan toch de controle over het coronavirus te hebben verloren. Zo zit Shanghai, de grootste stad van het land, al wekenlang is een zeer strikte lockdown. Recent bouwden autoriteiten zelfs hekken rond woningen om besmette inwoners in hun huizen te houden.

Hangzhou

Die nieuwe uitbraak zorgt ervoor dat China nu een drastische maatregel moet nemen. Zo worden de Asian Games, die gepland stonden van 10 tot 25 september, tot nader order uitgesteld. Die beslissing is opvallend omdat China recent nog aan het Olympic Council of Asia (OCA) bevestigde dat het sportevenement zou doorgaan zoals gepland stond. Ook organiseerde China eerder dit jaar nog de Olympische Winterspelen in Peking. Dat event kreeg toen wel veel kritiek door de soms onmenselijke quarantaine die besmette deelnemers moesten doormaken.

Tijdens de Winterspelen waren er echter zo goed als geen coronagevallen in China. Dat is nu dus anders. Vrijdag zijn daar namelijk maar liefst 4.628 nieuwe gevallen vastgesteld. Meestal gaat het wel om asymptomatische besmettingen. Het merendeel van die cases zijn geregistreerd in de stad Shanghai, een kleine 200 kilometer ten oosten van Hangzhou.

Een vande grootste sportevenementen ter wereld

“De organisatie van de Asian Games was zeer goed voorbereid om het evenement te laten doorgaan ondanks alle uitdagingen. Na zorgvuldige afweging van de huidige situatie en de omvang van de Asian Games is echter besloten om die uit te stellen”, laat de OCA weten in een mededeling aan AP. Een nieuwe datum voor het evenement is er nog niet.

De Asian Games is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Het valt met meer dan 11.000 deelnemers qua omvang te vergelijken met de Olympische Zomerspelen. De laatste editie vond plaats in 2018 in Jakarta en Palembang in Indonesië.

World University Games en Asian Youth Games

Naast de Asian Games heeft China ook nog twee andere grote sportevenementen uitgesteld. De World University Games in de stad Chengdu in het westen van China stonden oorspronkelijk al in 2021 op de agenda, maar zijn toen uitgesteld. Normaal zouden ze dit jaar dan doorgaan van 26 juni tot en met 7 juli. Dat event, met naar schatting 6.000 deelnemers, zal nu dus ergens in 2023 doorgaan.

Tot slot zijn de Asian Youth Games zelfs volledig geannuleerd. Ook dat evenement, gepland in de stad Shantou, moest doorgaan in 2021, maar was uitgesteld naar 20 tot en met 28 december 2022. Een nieuwe datum wordt hiervoor niet meer gezocht. De volgende editie van de Asian Youth Games zal doorgaan in 2025 in Tasjkent in Oezbekistan. Het zal dan al van 2013 geleden zijn dat het sportevenement georganiseerd was. De editie van 2017 werd namelijk ook al geschrapt omdat het Olympisch Comité van organisator Sri Lanka tijdelijk geschorst was.

Meer
Lees meer...