China verplicht gps-tracker in auto opdat overheid iedereen altijd kan volgen

China verplicht gps-tracker in auto opdat overheid iedereen altijd kan volgen

China is begonnen met het uitrollen  van een erg Big Brother-achtig plan: sinds deze week moeten alle auto’s en andere voertuigen in de immense regio Sinkiang verplicht een gps-tracker van Chinese makelij installeren, zodat de overheid die ten alle tijden kan monitoren en volgen. Wie dat niet doet, krijgt geen brandstof meer aan de pomp. 

De drastische maatregel komt er in de strijd tegen terrorisme en wordt nu dus geïmplementeerd in Sinkiang, een regio die dertig keer groter is dan België, en waar 25 miljoen mensen wonen.

De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Oeigoeren, een Turks volk, dat cultureel en taalkundig gezien tot Centraal-Azië behoort. Tegenwoordig bestaat de bevolking echter uit ongeveer even grote groepen Oeigoeren en Chinese kolonisten die zich sinds de jaren 50 in het gebied gevestigd hebben. De Chinese regering voert een politiek van “sinificatie”, waarbij gebruik van het Oeigoers ontmoedigd wordt en zowel de migratie van Chinezen naar het gebied als de assimilatie van Oeigoeren in de Chinese cultuur en economie gestimuleerd worden. De Oeigoerse en Chinese gemeenschappen leven echter op gespannen voet en strikt gescheiden van elkaar.

Er breekt ook regelmatig geweld uit in de regio, en, die is ook het toneel van terroristische aanslagen. Volgens de Chinezen zijn die het werk van islamistische extremisten en seperatisten, volgens onafhankelijke waarnemers gaat het echter voor l om etnische wrijvingen tussen Chinezen en Oeigoeren.

De jongste weken waren er in de regio twee aanvallen waarbij een dozijn mensen omkwamen. De overheid zegt dat de verplichting tot het installeren van een tracking device dient om “de veiligheid te verzekeren en sociale stabiliteit en harmonie te promoten“.

“Slim”

Critici zien het echter vooral als een repressiemiddel tegen de Oeigoeren en vrezen dat China de maatregel gaat uitbreiden om zo alle vormen van dissidentie in het land te kunnen bestrijden. Terrorisme-experts zijn verdeeld: ze geloven enerzijds niet dat het om een erg efficiënte maatregel gaat als het aankomt op het voorkomen van aanslagen, maar zeggen anderzijds wel dat het idee slim is. Het is immers veel goedkoper dan bijvoorbeeld het installeren van camera’s overal.

“Er is een ernstige bedreiging van internationaal terrorisme, en auto’s en andere voertuigen worden gebruikt als transportmiddel voor die terroristen maar ook als dodelijk wapen”, luidt het bij de Chinese overheid. “Het is daarom nodig om alle voertuigen constant in de gaten te kunnen houden.”

Alle eigenaars van wagens, maar ook vrachtwagens en bulldozers bijvoorbeeld, moeten tussen nu en 30 juni een Beidou satellite navigation system laten installeren. Wie dat niet doet, zal niet meer kunnen tanken in benzinestations.

Terrorisme-experts zijn verdeeld: ze geloven enerzijds niet dat het om een erg efficiënte maatregel gaat als het aankomt op het voorkomen van aanslagen, maar zeggen anderzijds wel dat het idee slim is. Het is immers veel goedkoper dan bijvoorbeeld het installeren van camera’s overal.

Gesponsorde artikelen