China weigert om Noord-Korea extra sancties op te leggen ondanks liefdesverklaringen van Trump

China weigert om Noord-Korea extra sancties op te leggen ondanks liefdesverklaringen van Trump

Amerikaans president Donald Trump is in Peking. Hij spoort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping nu persoonlijk aan om Noord-Korea onder druk te zetten om hun kernwapenprogramma te cancelen. Xi blijft er echter bij dat er onderhandeld moet worden met Pyongyang.

Donald Trump drong er tijdens zijn bezoek aan China expliciet op aan dat het land meer druk op Noord-Korea moet uitoefenen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Trump stelt dat China de kwestie “snel en gemakkelijk” kan oplossen: “Als Xi zich er hard voor inzet, gaat het lukken. Geen twijfel mogelijk.” Ook zei Trump dat “we het in onze macht hebben om de wereld te bevrijden van de Noord-Koreaanse bedreiging”. “Maar de tijd dringt. We moeten snel handelen. Ik roep China op om erg hard te werken. Ook moet Rusland helpen om deze potentieel dramatische situatie te bedwingen.”

De jongste maanden liepen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea hoog op met bedreigingen en onderlinge scheldpartijen tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

China is de enige bondgenoot van Noord-Korea. Trump hoopt onder meer dat Xi zijn economische relaties met Pyongyang stopzet. Toch houdt China het been stijf omdat het naar eigen zeggen wil voorkomen dat de situatie daar instabiel wordt. Wel geeft China aan dat het de sancties uitvoert, die de VN-Veiligheidsraad heeft opgelegd aan Noord-Korea.

Trump maakt Xi het hof

Trump vestigde ook de aandacht op een “choquerend” handelstekort van de Verenigde Staten met China. Hij legde de schuld daarvan niet bij Xi of de Chinese politiek, maar bij de vorige Amerikaanse regeringen. “De VS moet dringend zijn beleid aanpassen omdat ze erg achterop zijn gaan hinken wat betreft handel met China”, zei Trump. “Het is zonde dat de voorbije regeringen het zo ver hebben laten komen.” Trump feliciteerde Xi zelfs met de economische prestaties van zijn land en zei dat hij het de Chinezen niet kwalijk kan nemen dat ze profiteren van de Amerikanen.

Alsof dat nog niet genoeg is, feliciteerde Trump Xi ook met het feit dat zijn gedachtegoed onlangs opgenomen werd in de Chinese grondwet. Daarmee is Xi nu dus nog machtiger als Chinese president. “Nu hebben we misschien meer dan ooit de kans om onze relatie te versterken”, stelde Trump.

Handelsakkoord

Na zijn gesprek met Xi verscheen Trump in vrolijke stemming voor de pers, ondanks het feit dat Xi niet voor hem plooide. “Ik verheug me op vele jaren van vriendschap en succes, waarin we samen niet alleen onze eigen problemen oplossen, maar ook problemen in de rest van de wereld, ook hele gevaarlijke problemen op het gebied van veiligheid. Ik denk dat we de meeste problemen kunnen oplossen, en waarschijnlijk allemaal”, zei hij.

Als kers op de taart van het bezoek van Trump werd een handelsakkoord ter waarde van 250 miljard dollar ondertekend. China koopt onder andere chips, straalmotoren en auto-onderdelen van Amerikaanse bedrijven. Die afspraken waren eerder al overeengekomen, maar de ondertekening werd uitgesteld om de ontmoeting van Xi en Trump te verfraaien.

Trump op Twitter ondanks verbod

Opmerkelijk: hoewel Trump zich in China bevindt, blijft hij naar believen tweets de wereld insturen. Westerse websites als Twitter, Facebook, YouTube en Instagram zijn nochtans geblokkeerd op het Chinese vasteland. Een medewerker van het Witte Huis liet in een statement weten dat “de president zal tweeten wat hij maar wil”. “Dat is zijn manier van communiceren met het Amerikaanse volk”, ging hij verder. “Waarom niet? We hebben de apparatuur aan boord van onze vliegtuigen om dat te kunnen doen. Maar het is goed om erop te wijzen dat geen van de westerse sociale media platformen toegestaan zijn in China.”

Trump is momenteel op rondreis in Oost-Azië. Morgen trekt hij naar de Vietnamese stad Da Nang voor een meeting met economische leiders.

Gesponsorde artikelen