Chinese zakenman noemt Xi Jinping een clown: 18 jaar in de cel

De voormalige Chinese immoreus Ren Zhiqiang heeft een gevangenisstraf van 18 jaar gekregen. Officieel wordt ie beschuldigd van corruptie, maar da’s lang niet het hele verhaal. Zhiqiang uit namelijk al jaren heel wat kritiek op president Xi Jinping en het beleid van de Chinese overheid.

De 69-jarige Chinese Ren Zhiqiang is al sinds april het middelpunt van een onderzoek. Hij had namelijk een essay gepubliceerd, waarin hij openlijk kritiek uitte op president Xi Jinping en de corona-aanpak van de Chinese overheid.

Clown

Het onderzoek draaide om “serieuze schendingen van discipline en de wet”. In z’n essay beschreef Zhiqiang een speech van Xi Jinping, en hoe die een “overheidscrisis” aantoonde. Hij noemde Xi niet bij naam, maar dat het over hem ging, was meer dan duidelijk.

Zhiqiang had het onder andere over een “keizer die niet z’n nieuwe kleren toont, maar een poedelnaakte clown die per se keizer wilde blijven”. De ondernemer beweert ook dat de manier waarop de overheid de coronacrisis aangepakt heeft, aantoont dat ze enkel met zichzelf bezig zijn.

Zhiqiang verdween spoorloos in maart, nadat z’n artikel verschenen was. Hij was lid van de Communistische Partij, maar daar konden ze niet lachen met z’n opmerkingen over de president. Hij werd onmiddellijk uit de partij gezet.

Corruptie

Zhiqiang moet 18 jaar in de gevangenis en krijgt een boete van 4,2 miljoen yuan (een dik half miljoen euro). Officieel zou hij steekpenningen hebben aangenomen, overheidsgeld hebben verduisterd en zo ongeveer 2,5 miljoen euro gestolen hebben.

Volgens het gerecht heeft Zhiqiang z’n misdaden vrijwillig en eerlijk toegegeven, en gaat hij niet in tegen de uitspraak. Maar bij de aanhangers van de zakenman klinken andere woorden. Zij beweren dat Zhiqiang in de cel moet, omdat hij kritiek heeft geuit op de president.

Meer
Lees meer...