Left Right
scrollTop top

Chinese douane zet spionagesoftware op smartphones van toeristen


© epa

Bij toeristen die de regio Xinjiang in het uiterste westen van China willen bezoeken, wordt aan de grens een speciale Android-app op hun smartphones geïnstalleerd. Daarmee kunnen de autoriteiten sms’en, de belgeschiedenis en andere informatie natrekken. De autoriteiten gaan op zoek naar content met islamitisch extremisme, maar ook naar meer banale informatie.

Een toerist die de malware geïnstalleerd kreeg, speelde een kopie van de app door aan verschillende mediakanalen, waaronder de Britse krant The Guardian, de Amerikaanse krant The New York Times en de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De app is ondertussen uitgebreid onderzocht door computerspecialisten.

Wanneer je de grens van Xinjiang oversteekt, wordt je smartphone tijdelijk in beslag genomen om de app te sideloaden. De malware komt onder de naam Fencai op je toestel te staan en wordt vaak niet verborgen. Zo zie je een logo ervan vaak tussen je gewone applicaties staan. Bij andere bezoekers wordt het logo dan weer verwijderd voor ze hun telefoon terugkregen.

Een screenshot van de onderzoekers:

Islam en boeddhisme

De app spoort je smartphone af naar 73.000 op voorhand bepaalde hashes. China zoekt onder andere naar het Rumiyah-tijdschrift van IS, passages van de Koran, pdf’s over de Dalai Lama, het boek The Syrian Jihad en een nummer van de Japanse band Unholy Grave over Taiwan. 

Volgens de onderzoekers wordt er in de eerste plaats naar extremistische en terroristische content gezocht, maar ook naar bestanden van onschuldige aard. De Chinese regering steelt ook data over je contacten, je agenda, je locatie en je belgeschiedenis.

De spionage zou bovendien niet enkel beperkt zijn tot Android-smartphones, maar ook iPhones zouden de app geïnstalleerd krijgen.

Onderdrukte minderheid

De bevolking in de Xinjiang-regio, die overwegend islamitisch is, wordt al jaren onderdrukt. Heel wat moslims worden er naar heropvoedingskampen gestuurd. Onlangs werden er op straat en in moskeeën in de regio een groot aantal gezichtsherkennende camera’s geïnstalleerd.

Volgens de Chinese overheid bezoeken jaarlijks zo’n 100 miljoen mensen Xinjiang. Daaronder vallen toeristen uit binnen- en buitenland.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938