Chinese elektriciteit in Europa is geen utopie

Chinese elektriciteit in Europa is geen utopie

Europa bekijkt de mogelijkheid om in de toekomst duurzame elektriciteit uit China te importeren. Dat staat in een studie van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Unie, waarbij gekeken wordt op welke manier de Europese en Chinese elektriciteitsnetwerken aan elkaar zouden kunnen worden gekoppeld. Daarmee zou Europa volgens de onderzoekers mogelijk kunnen putten uit het immense potentieel aan duurzame energie dat in China en de Centraal-Aziatische landen beschikbaar zal zijn.

Er werd ook gekeken naar de mogelijke trajecten die een verbinding tussen de Europese en Chinese netwerken zouden moeten garanderen. Volgens het Joint Research Centre moet er immers worden gezocht naar een optimaal evenwicht tussen de beste exploitatie van de beschikbare bronnen en de risico’s van conflictzones en ongunstig terrein.

Minstens 15 miljard euro

Nieuwssite Euractiv laat weten dat het idee van die koppeling twee jaar geleden eerst door China werd gelanceerd. Het idee was onderdeel van het Belt and Road Initiative aangezien leveringen aan Europa een oplossing kunnen bieden voor de Chinese overcapaciteit. Nadat China het idee introduceerde, nam het Joint Research Centre het over en bestudeerden zij het verder.

Afhankelijk van welke route gekozen wordt, zal er een investering nodig zijn van tussen de 15 miljard en de 28 miljard euro. Op die manier kan er in vele Centraal-Aziatische landen een sterke capaciteit aan duurzame energie uitgebouwd worden en kunnen verschillende regio’s belangrijke energie-exporteurs kunnen worden.

Daarbij zou die export ook een steentje bijdragen aan de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs. China liet op zijn beurt al weten dat ze openstaan voor eventuele samenwerkingen met Europese partners en hun voorstellen.

Prioriteiten

De verbinding zou een opmerkelijk voordeel bieden volgens Het Joint Research Centre. “De verschillende tijdzones zorgen ervoor dat ook de piekperiodes in het verbruik op verschillende ogenblikken vallen. Een overproductie in het ene gebied kan op die manier naar een andere bestemming gevoerd worden waardoor men minder energie verspilt.”

Het Joint Research Centre heeft geen voorkeur voor een bepaalde route. Sectororganisatie SolarPower Europe reageert positief op de studie en geeft aan dat de studie volgens hen gigantische mogelijkheden voor duurzame energie schetst. De Europese Unie moet er echter wel eerst voor zorgen dat er een eigen interne energie-markt gecreëerd wordt waarin de hernieuwbare energie helemaal tot zijn recht kan komen. Daarnaast moet er ook nog steeds absolute prioriteit gegeven worden aan lokale projecten die zich bezighouden met het opwekken van duurzame energie.

Gesponsorde artikelen