Chinese Interpol-baas op mysterieuze wijze verdwenen op reis naar moederland

Chinese Interpol-baas op mysterieuze wijze verdwenen op reis naar moederland

Meng Hongwei, de president van de internationale opsporingsorganisatie Interpol, is verdwenen. De 64-jarige Meng woonde met zijn vrouw en hun twee kinderen in de Franse stad Lyon en vertrok op 25 september naar zijn geboorteland China. Sindsdien is hij spoorloos. Meng is de eerste Chinees die aan het hoofd staat van Interpol.

De Franse autoriteiten gaven eerst 29 september op als verdwijningsdatum, maar dat werd later aangepast. Of Meng op Chinese bodem voet gezet heeft, is niet geweten. Een bron dicht bij het Franse onderzoek bevestigt aan persbureau AFP dat hij “niet in Frankrijk verdwenen is”.

Er is nog een aanwijzing: de Hongkongse krant South China Morning Post zegt dat “hij is meegenomen voor verhoor op het moment dat hij landde in China”. De krant zou contact gehad hebben met een anonieme bron. Waarom Meng wordt vastgehouden of waarover hij ondervraagd zou worden, is ook niet duidelijk.

Vrouw bedreigd

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken reageert door te zeggen dat ze “voor een raadsel” staan: “We praten met de Chinese autoriteiten.” Peking heeft nog niet officieel gereageerd op de verdwijning.

Het ministerie meldt ook bezorgd te zijn over dreigementen tegenover de echtgenote van Meng. Die had zijn verdwijning gemeld. Nog voor ze dat gedaan had, kreeg de vrouw via telefoon en sociale media bedreigingen. Intussen staat ze onder politiebescherming.

Op gespannen voet met Communistische Partij

In 2016 werd Meng Hongwei de eerste Chinese president van Interpol. Bij mensenrechtenorganisaties zorgde dat voor ophef. Die vreesden dat Meng zijn macht zou misbruiken om tegenstanders van het Chinese regime buiten China te bestraffen.

Meng werd beschouwd als een belangrijk figuur binnen de Communistische Partij. Volgens de South China Morning Post zou hij zijn zetel in het invloedrijke Centraal Comité van de Communistische Partij kwijtgeraakt zijn.

(Waarom China over 12 jaar de grootste economie ter wereld is, lees je hier.)

Hard bewind China

Het is niet de eerste keer dat er hooggeplaatste functionarissen verdwijnen in China. Weken of maanden na de verdwijning maakt de Chinese overheid dan bekend dat de functionaris in kwestie wordt verdacht van corruptie.

De Chinese president Xi Jinping is berucht omwille van zijn harde aanpak van corruptie.

Sinds 2013 heeft hij al ongeveer een miljoen ambtenaren uit de partij laten zetten of vervolgd.

Interpol weet niets

Of dat ook bij Meng gebeurd is, is echter helemaal niet zeker. Ook Interpol zelf heeft geen idee waar hij uithangt.

“We zijn op de hoogte van berichten in de media in verband met de vermeende verdwijning”, klinkt het in een verklaring. “Dit is een zaak voor de relevante autoriteiten in zowel Frankrijk als China.”

epa

Gesponsorde artikelen