Chinese overheid schuimt Twitter en WeChat af om mensen die info over coronavirus delen de mond te snoeren

De Chinese overheid speurt mensen op op Twitter en WeChat als ze “negatieve informatie over de uitbraak van het coronavirus delen”. Dat meldt de nieuwswebsite Vice. Dat de Chinese overheid het internet en de vrije meningsuiting aan banden legt, is op zich niet nieuw, maar Peking zou nu de lat veel lager leggen om in te grijpen dan in het verleden.

De uitbraak van het coronavirus is een uiterst gevoelig onderwerp in China. Zo kwamen er online heel wat protesten tegen de regering na de dood van klokkenluider Li Wenliang. Die waarschuwde een hele poos geleden al over de uitbraak van de ziekte. Ook worden boze reacties verwijderd als ze de communistische overheid in China ervan beschuldigen nalatig te zijn geweest in verband met de uitbraak van het virus.

Individuen aangevallen

Twee miljoen Chinese posts op sociale media eindigden met de hashtag “I want freedom of speech”. Dat meldt onder andere de Amerikaanse omroep National Public Radio.

Volgens Vice is de censuur van Peking vooral gefocust op individuen en hun kritische post en niet op grote bewegingen. Ook Chinezen die in het buitenland via sociale media over het coronavirus berichten, zouden geviseerd worden.

Meer
Lees meer...