Chinese stad wil alle huisdieren van coronapatiënten doden, maar trekt beslissing in na protesten

Lokale autoriteiten in het Anci-district van de stad Langfang in het noorden van China hebben op dinsdag de opdracht gegeven om alle huisdieren van mensen die positief hebben getest op het coronavirus te doden. Na massale protesten van de bewoners heeft de stad echter besloten de maatregelen voorlopig op te schorten.

Al van bij de uitbraak van de coronacrisis geldt er in China een zero-Covid-beleid. Dat wil zeggen dat er extreem streng wordt opgetreden bij de minste uitbraak van het virus. Dat gaat van grootschalige lockdowns tot het compleet sluiten van de grenzen.

Nieuwe uitbraak Covid

Tot nu toe leken die maatregelen goed te werken, maar het land heeft recent opnieuw te maken met enkele uitbraken. Zo kampt China op dit moment met de grootste uitbraak sinds SARS-CoV-2 meer dan twee jaar geleden voor het eerst in de stad Wuhan is ontdekt. Het gaat op dit moment om enkele duizenden besmettingen per dag, onder andere in de miljoenenstad Shanghai.

Ook de stad Langfang, in de buurt van Peking, heeft te maken met een grote uitbraak. Volgens China News Service hadden lokale autoriteiten daarom in de Anci-wijk de opdracht gegeven om alle huisdieren van mensen die positief hebben getest af te maken. Dit moest zorgen “voor de veiligheid van terug naar huis kerende patiënten”.

Verontschuldigingen

De mededeling zorgde in het district echter voor massale protesten bij de bewoners waardoor de autoriteiten nog dezelfde dag terugkwamen op hun beslissing. Op het sociale medium Weibo lieten ze dezelfde dag nog weten het ruimen van huisdieren stop te zetten. De stad liet weten dat “de maatregel niet gepast was” en dat er gezocht werd naar andere preventieve maatregelen. Er volgden ook verontschuldigingen. Hoeveel huisdieren er zijn afgemaakt, is niet bekend.

Meer
Lees meer...