Chinese toeristen op Antarctica moeten met hun handen van de pinguïns blijven

Chinese toeristen op Antarctica moeten met hun handen van de pinguïns blijven

Dat het gedrag van Chinese toeristen in het buitenland al langer een probleem is, is algemeen geweten. De Chinezen die Antarctica bezoeken, wordt nu ook gevraagd op te houden met er afval of schadelijke stoffen te laten rondslingeren en de dieren lastig te vallen.  Doen ze dat niet dan dreigt de overheid er mee hen drie jaar lang de toegang tot het gebied te ontzeggen.

Zo’n 5.500 Chinezen bezoeken elk jaar Antarctica, dat is goed voor 12% van het totale aantal toeristen. Enkel de Verenigde Staten doen met een derde van alle bezoekers beter, blijkt uit cijfers van de International Association of Antarctic Tour Operators. China vraagt touroperatoren en toeristen om hun impact op het milieu in Antarctica tot het absolute minimum te beperken.

China was een van de vier overgebleven landen die het Verdrag van Antarctica hebben ondertekend, maar geen regels had uitgevaardigd die het gedrag van zijn bezoekers aan de regio voorschrijven. De drie andere landen zijn Polen, India en Ecuador.

Om de regels af te dwingen zullen Chinese inspecteurs meereizen om er het gedrag van hun landgenoten te monitoren. Touroperatoren en individuele reizigers die de regels niet naleven kunnen een inreisverbod krijgen dat drie jaar van kracht blijft.

Een vernietigende impact

Het gedrag van Chinese toeristen in het buitenland vormt al langer een probleem. De meest voorkomende klachten zijn spuwen, sluikstorten, verkeersregels overtreden en luid praten. Ook kinderen zorgen voor overlast: verhalen van Chinese toeristen die urineren in het midden van het restaurant of zich in zwembaden ontlasten zijn legio. Het probleem nam enkele jaren geleden dusdanige vormen aan dat toenmalig vice premier Wang Yang het gedrag van zijn landgenoten in het buitenland aan de kaak stelde:

“Vele toeristen beschadigen het imago van het Chinese volk en dat heeft een vernietigende impact”, zei hij, na een aantal van vandalenstreken te hebben opgesomd.

Gesponsorde artikelen