Chinese wetenschappers maken resusaapjes slimmer met menselijke genen 

Chinese wetenschappers maken resusaapjes slimmer met menselijke genen 

Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd resusaapjes wat slimmer te maken met menselijke genen. Ze planten bij de aapjes de menselijke versie van het gen MCPH1 in, waardoor de apenhersenen meer op die van ons lijken. Een groot verschil tussen de behandelde en onbehandelde aapjes was er nog niet, wel viel er op dat de behandelde aapjes een beter geheugen hadden. 

Het Chinese instituut voor neurowetenschap heeft bij elf resusaapjes de menselijke versie van het gen MCPH1 ingespoten, hiermee wilden ze de evolutionaire kloof bij de aapjes dichten. Het onderzoek kent een ongelooflijk succes zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Verbeterd geheugen

In het onderzoek was er geen verschil in grootte van het brein te ondervinden, maar wel scoorden de behandelde aapjes hoger op geheugentests dan hun onbehandelde soort. “Dit is onze eerste poging om de evolutie van het menselijk leervermogen te leren begrijpen met een transgeen apenmodel’’, zegt geneticus en onderzoeksleider Bing Su van het zoölogisch instituut van Kunming. Net als bij mensenkinderen duurde de ontwikkeling van de apenhersenen langer en ging hun reactiesnelheid omhoog. Of de aapjes op andere vlakken ook voorop staan op hun onbehandelde versie weten we nog niet, daar zal nog verder onderzoek naar moeten gebeuren.

Klonen

Hetzelfde instituut kloonde vorig jaar in januari nog twee aapjes wat al snel ethische bezwaren opriep bij veel mensen. Het was de eerste keer dat apen werden gekloond. Dolly het schaap was het allereerste dier dat gekloond werd in 1996 en sindsdien hebben wetenschappers wel vierentwintig verschillende soorten zoogdieren gekopieerd. De Chinese wetenschappers wilden de gekloonde aapjes gebruiken voor het testen van menselijke ziektes, zoals alzheimer en depressie, maar hier kwam al snel commentaar op. Door deze techniek zou het dus ook mogelijk zijn om mensen te klonen, wat ons toch wel wat schrik aanjaagt.

Hier kan je het filmpje van Time, van de gekloonde aapjes bekijken:

Testen op apen

Vooral Europa en de VS hebben bezwaren met testen op aapjes, maar voor China is dit geen probleem. Zij vinden de gekloonde apen vooral handig voor het voeren onderzoek naar de menselijke ziektes, daardoor zullen ze ook sneller vooruitgaan op dat vlak. Maar doordat de apen genetisch ‘menselijker’ zijn gemaakt kunnen ze dus ook meer voelen en begrijpen en hebben we toch wel wat medelijden met deze schattige beestjes.

Gesponsorde artikelen