Chinezen en Russen luisteren Trump gewoon af op zijn iPhone blijkt nu

Chinezen en Russen luisteren Trump gewoon af op zijn iPhone blijkt nu

Medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben hem herhaaldelijk gewaarschuwd dat zijn telefoons niet veilig zijn en dat Russische en Chinese spionnen regelmatig meeluisteren. Trump trekt zich daar niks van aan. 

Volgens The New York Times heeft de president twee officiële iPhones in bezit, die zo zijn aangepast door de veiligheidsdiensten dat ze minder mogelijkheden en dus minder kwetsbaarheden hebben. Maar daarnaast zou Trump nog een derde persoonlijke iPhone hebben die niet verschilt van de andere miljoenen iPhones ter wereld. Hij kan er, in tegenstelling tot zijn andere twee telefoons, nummers in opslaan.

Assistenten van de president zouden er meerdere keren op hebben aangedrongen dat hij de beveiligde telefoonlijn in het Witte Huis vaker moet gebruiken, maar Trump wil zijn iPhones niet inleveren.

Nu blijkt immers dat Chinese en Russische spionnen gewoon meeluisteren naar telefoongesprekken die president Trump voert op zijn iPhones. Dat staat in Amerikaanse inlichtingenrapporten volgens The New York Times.

Chinezen

De Chinezen zouden de informatie gebruiken om erachter te komen hoe ze Trump het beste kunnen benaderen en hoe ze zijn beleid kunnen beïnvloeden. China zou informatie uit de gesprekken proberen te gebruiken om te voorkomen dat de handelsoorlog met de VS verder escaleert. Zo zouden de Chinezen willen weten hoe Trump denkt, welke argumenten hem overtuigen en naar wie hij geneigd is te luisteren.

Ze zouden ook een lijst hebben gemaakt van mensen met wie Trump regelmatig spreekt, in de hoop via hen de president te kunnen beïnvloeden. Zo zouden Chinezen op zijn gesprekspartners proberen in te praten, in de hoop dat hun boodschap uiteindelijk de president bereikt.

Ontdekt

Volgens de anonieme functionarissen zijn Amerikaanse spionnen achter de afluister-informatie gekomen door “menselijke bronnen binnen buitenlandse regeringen” en door communicatie te onderscheppen tussen buitenlandse functionarissen.

Ze zeggen dat ze gefrustreerd zijn over wat ze een “losse benadering van elektronische beveiliging” noemen. Er zou druk op Trump zijn uitgeoefend om de vaste lijn vaker te gebruiken, maar hij wil zijn iPhones houden.

Anonieme bronnen in het Witte Huis zeggen tegen The New York Times dat ze alleen maar kunnen hopen dat Trump tijdens de gesprekken geen vertrouwelijke informatie doorspeelt.

Anonieme bronnen in het Witte Huis zeggen tegen The New York Times dat ze alleen maar kunnen hopen dat Trump tijdens de gesprekken geen vertrouwelijke informatie doorspeelt.

Gesponsorde artikelen