Chinezen gaan smog bestrijden met chemicaliën

Chinezen gaan smog bestrijden met chemicaliën

Tijdens het jaarlijkse Nationaal Volkscongres kondigde de Chinese premier een open oorlog tegen de smog aan. Chinese grootsteden hebben namelijk steeds meer te lijden onder de vervuiling, en de situatie wordt stilaan onleefbaar. Als eerste maatregel worden … honderden kilo’s chemicaliën in de lucht verstoven.

De Chinese premier Li Keqiang heeft aangekondigd zwaar te investeren in maatregelen tegen de smogvervuiling waar steden zoals Peking en Shanghai steeds meer mee te maken krijgen. Het wordt namelijk zo erg dat de smogmeter op het Amerikaanse consulaat niet meer weet hoe de vervuiling te omschrijven. De schaal gaat namelijk maar tot 500, en er werden waarden daarboven opgemeten. Op luchthavens moeten piloten vaak blind landen, als de landingsbanen al niet gesloten worden.

getty images

Daarom zal de overheid met een proefproject met drones starten. Die kunnen tot 700 kilogram stoffen dragen die komaf moeten maken met de smog in de omgeving van luchthavens. Het gaat om drones die op paragliders lijken, waardoor ze enerzijds makkelijk te besturen zijn, anderzijds zware ladingen kunnen vervoeren.

Regenwolken aanmaken

Die lading wordt een chemische stof, al is voorlopig nog niet exact duidelijk om welke het gaat. Er wordt vermoed dat China gebruik zal maken van zilverjodide, aangezien het land die al eens gebruikt heeft om regenwolken aan te maken. Die regen zou de smogdeeltjes vervolgens naar de grond moeten vervoeren. Een tweede mogelijkheid is een nieuwere methode om de smogdeeltjes te bevriezen met vloeibaar stikstof.

Het is echter kiezen tussen de pest en de cholera. Welke chemicaliën ook gebruikt worden, de giftige vervuilende stoffen komen uiteindelijk gewoon op de grond terecht. Het lijkt er echt wel op dat China het smogprobleem probeert op te lossen, maar op deze manier pakken ze niet de oorzaak aan. Enkel de symptomen worden bestreden, en de uiteindelijke vervuiling zal alleen maar groter worden.

Gesponsorde artikelen