Left Right
scrollTop top

Chinezen zijn nu onze havens aan het opkopen. Dit is waarom


Chinezen zijn nu onze havens aan het opkopen. Dit is waarom

Momenteel heeft China al ongeveer 10% van de volledige Europese havencapaciteit in handen. De operaties vertegenwoordigen volgens analisten een strategie waarmee China de kaart van de wereldwijde handel en politieke invloed wil hertekenen.

Door de overname van APM Terminals in de haven van Zeebrugge door de Chinese groep Cosco, heeft China nu zo’n een 10 procent van de havenactiviteiten in Europa in handen. Chinese bedrijven zoals Cosco Shipping en China Merchants Ports Holdings hebben nu een keten van havenactiviteiten in handen langs de Indiase Oceaan, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Maar Europese leiders zijn argwanend tegenover de toenemende economische druk van de Chinezen, want ze investeren niet alleen in de havens, maar ze hebben ook interesse in energie en technologie.

Volgens Keith Johnson, een correspondent internationale handel bij ForeignPolicy.com vormen de transacties een duidelijk beeld van de ambitieuze Chinese plannen om Europa gemakkelijk te bereiken langs de zee, de weg, het spoor en de pijplijn. En zijn de inspanningen voor China een nieuw middel om opnieuw een leidende positie in de wereldwijde economie op te eisen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938