Chinezen zijn supergeheime supersonische duikboot aan het bouwen die oceaan oversteekt in twee uur

Chinezen zijn supergeheime supersonische duikboot aan het bouwen die oceaan oversteekt in twee uur

De Chinezen hebben grote vorderingen gemaakt in het ontwerpen van een supersonische onderzeeër die in theorie snelheden tot 5.800 kilometer per uur zou kunnen halen. Of: van Oostende naar New York in een dik uur en van Shanghai naar San Francisco in twee uur.

De supersonische duikboot maakt gebruik van een techniek die de Russen bedachten voor hun torpedo’s in de vorige Koude Oorlog. Die techniek heet supercavitation en komt erop neer dat je onderwater een voortuig doet voortbewegen in een luchtbubbel die je creëert.  Die luchtbel vermindert het grootste probleem om snelheid te maken onderwater: frictie.

De Russen maakten destijds een torpedo die Shkval heette en die een snelheid van 400 kilometer per uur haalt, veel sneller dan conventionele torpedo’s. In theorie, tenminste als je er een raketmotor op zou hangen, zou zo’n supercavitation-duikboot zelfs snelheden van 5.800 kilometer per uur kunnen halen.

Zowel de Fransen, de Duitsers als de Amerikanen werken ook aan torpedo’s die met die techniek werkt.

Twee grote problemen

Er zijn of beter er waren echter twee grote problemen. Zo moet de duikboot aan een hoge snelheid worden “gelanceerd”, 100 km per uur of zo, om de luchtbel te genereren en aan te houden. Plus: sturen was zo goed als onmogelijk, tenminste met dingen zoals een roer, omdat die in de luchtbel zitten en geen contact met het water hebben. Daarom dat de torpedo’s die nu bestaan met de techniek ook eigenlijk quasi recht op hun doel moeten afgaan.

Volgens Li Fengchen, een professor aan het Harbin Institute of Technology’s Complex Flow and Heat Transfer Lab, zijn er oplossingen gevonden nu. In de vorm van een speciaal vloeibaar membraan dat toelaat de bubbel te creëren, maar ook om er mee te sturen, want door dat membraan te manipuleren en de dichtheid aan te passen zou er verschillende niveaus van frictie op verschillende plaatsen kunnen worden gemaakt.

Raketmotor

De volgende uitdaging van de Chinezen is nu om een raketmotor voor onderwater te ontwikkelen. Maar de nieuwe oplossing heeft ook volgens Fengchen ook toepassingen die iets minder groots zijn. Zo zou een wetsuit kunnen gemaakt worden dat het liquide membraan gebruikt en waardoor onderwater zwemmen “net als vliegen” zou zijn volgens de professor. 

De Chinezen houden trouwens het hele project supergeheim. Het wordt betaald door het Chinese leger, en het bouwen van het ding gebeurt op verschillende locaties en de mensen die eraan werken weten volgens de professor niet waar hun collega’s mee bezig zijn.

Gesponsorde artikelen