Chiro maakt een einde aan jarenlange ’traditie’: je mag geen vlaggen meer stelen op bivak

Als je voortaan nog eens zot wil doen op bivak en de vlag van een andere groep wil stelen, kan je daarvoor gestraft worden. Je kan zelfs opgepakt worden en voor de rechtbank komen. Op die manier wil de jeugdbeweging een veiligere omgeving creëren en daarbij denken ze vooral aan de kleinsten. “Vaak worden die wakker als de dieven door hun tent sluipen en doen ze de schrik van hun leven op”, zegt woordvoerster Leen Van Vaerenbergh.

Voor de Chiro is het genoeg geweest: vlaggen stelen mag niet. “Het is diefstal”, klinkt het op hun website. “Zo’n diefstal is niet zonder gevaar. Voor de leiding van de groep die je besteelt, ben je een onbekende indringer. In de eerste paniek die kan ontstaan, vallen weleens klappen”, zegt woordvoerster Leen Van Vaerenbergh aan de krant De Standaard.

De jeugdbeweging denkt dan vooral aan de kleinsten. “Vaak worden die wakker als de dieven door hun tent sluipen en doen ze de schrik van hun leven op. Hun leuke bivak is meteen gedaan”, zegt Van Vaerenbergh in De Standaard.

Voor heel wat groepen heeft de vlag een emotionele waarde. “De naam van je groep staat er groot op. Vaak gaat die vlag al jaren mee op kamp. Je wil die vlag terug meenemen naar huis”, zegt leider Emiel Osselaer van Chiro Sint-Jan uit Gent in de krant. “Ik kan je verzekeren: als morgen onze vlag wordt gestolen en we weten door wie, zullen we zeker proberen hun vlag te stelen.”

VRT

‘Traditie’

Volgens Chiro zelf is het geen jarenlange traditie waar plots een einde aan komt. “In 2006 publiceerde we al exact dezelfde boodschap”, reageren ze in een tweet.

De Chiro wil benadrukken dat er één manier is waarop vlaggenstelen wél een activiteit kan zijn en dat is als er onderling afspraken gemaakt worden. “Anders niet.”

Bye bye ’traditie’?