Chocolade deze Sinterklaas en kerst stuk duurder. En da’s schuld van de Chinezen en de Britten

Chocolade deze Sinterklaas en kerst stuk duurder. En da’s schuld van de Chinezen en de Britten

De prijs van chocolade voor Sinterklaas en Kerst gaat dit jaar omhoog. Dat komt niet door een mislukte oogst van cacaobonen – integendeel, de oogst was uitstekend – maar omdat de vraag vanuit China naar chocolade is geëxplodeerd. En de Britten hamsteren door de Brexit. De cacaoboeren in derde wereldlanden profiteren daar niet van. Zij verdienen zelfs nog minder.

Na twee jaar met prijsdalingen is cacao de best presterende grondstof dit jaar. Van de cacaobonenplantages in Azië en Noord-Amerika kwamen goede oogsten. Maar de tonnen geplukte bonen, waarvan cacaoboter en schilfers geperst worden, blijven toch nog achter bij de enorm toegenomen vraag.

De cacaobonen voor Europa worden vooral via de Londense termijnbeurs verhandeld. Het contract voor levering van een ton bonen in december steeg in Londen dit jaar met 27% in prijs. Dat komt vooral door de sterke vraag uit China en India. De nieuwe, steeds kapitaalkrachtige middenklasse in die landen is gek van luxe bonbons, pralines, chocoladerepen. Er moet ook meer cacaoboter gemaakt worden, want de Chinezen eten bijvoorbeeld een pak meer dingen met chocolade op restaurant.

Brexit

Toch is er meer aan de hand. De chocoladereus Mondolez erkende recent voorraden cacao uit de markt te halen en op te slaan: de maker van de in de UK populaire Cadbury-repen hamstert omdat het vreest na de Brexit niet voldoende te kunnen leveren.

De cacaoboeren profiteren totaal niet van dat alles. Ondanks beloften van grote inkopers als Mars, Mondolez, Nestlé en Hershey hebben boeren en cacao-leveranciers in Ghana en Ivoorkust niet geprofiteerd van spectaculaire productiestijging de afgelopen jaren, stelt True Price, dat namens de ideële repenmaker Tony Chocolonely onderzoek deed. Ze leverden meer dan twee jaar geleden, maar verdienden minder.

Gesponsorde artikelen