Left Right
scrollTop top

‘Chop Suey!’ van System Of A Down haalt een miljard views op YouTube


Chop Suey System Of A Down
© Screenshot YouTube/System Of A Down

Bijna twintig jaar nadat Chop Suey! verscheen, heeft het nummer van System Of A Down een unieke mijlpaal bereikt. De video van het nummer heeft op YouTube namelijk de kaap van 1 miljard views overschreden.

De mannen van System Of A Down kunnen een item afstrepen op hun to-dolijstje. Ze hebben namelijk een nummer dat meer dan een miljard keer is bekeken op YouTube. Het gaat om hun bekendste nummer, Chop Suey!, uit 2001. Opvallend is dat de video van dat nummer pas acht jaar later, in 2009, op YouTube verscheen.

Chop Suey!

De video van Chop Suey! is van de hand van Marcos Siega. Die regisseur gebruikte een zogenaamde SnorriCam. Da’s een soort camera op het lichaam. Die techniek combineerde hij met een soort effect van perspectief. Daardoor lijkt het alsof de bandleden letterlijk door elkaar heen lopen, terwijl ze een concert geven op de parkeerplaats van een hotel in LA.

Chop Suey! was in 2002 genomineerd voor de Grammy voor de Beste Metal-performance. System Of A Down won die prijs niet. Het was Tool die voor Schism het beeldje mocht gaan ophalen.

YouTube

Om de best bekeken video op YouTube te worden, heeft Chop Suey! nog heel wat kijkers nodig. Zo’n zeven keer zoveel om precies te zijn. Dat record staat namelijk sinds begin deze maand op naam van de kinderhit Baby Shark. Die video heeft ondertussen 7,34 miljard views en snoepte het record af van Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee.

System Of A Down had normaal afgelopen zomer op het podium van Rock Werchter gestaan. Of ze ook in 2021 op het festival zullen optreden, is voorlopig nog niet bekend. Toch oefenen om mee te zingen? “Wake up, qsdfkgrjdsfqghskledsqf, makeup!”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update