Regisseur Christopher Nolan geeft eindelijk uitleg over veelbesproken einde van ‘Inception’

Christopher Nolan is nu uiteraard veel in het nieuws dankzij zijn schitterende nieuwe film Oppenheimer. Maar dertien jaar geleden had hij een grote hit met Inception en het einde van die film zorgt nog steeds voor veel verwarring. Fans van de film vragen zich namelijk nog altijd af of de tol van Leonardo DiCaprio bleef draaien of niet. En daarover heeft Nolan nu eindelijk zijn visie gegeven.

Inception mag dan al dateren uit 2010, toch zal de film nog regelmatig aangehaald worden in gesprekken. Daarbij gaat het zo goed als altijd over de laatste scène. In een van de laatste shots zien we namelijk hoe Leonardo DiCaprio’s personage Dom Cobb zijn totem, een tol, doet draaien, voor hij naar zijn vrouw en kinderen gaat. Aangezien je als kijker weet dat we ons in een droom bevinden als de tol blijft draaien, en in de werkelijkheid zitten als de tol stilvalt, kijkt iedereen vol spanning wat er gebeurt. Op het moment dat de tol even begint te wiebelen, wordt het beeld echter zwart.

Leonardo DiCaprio

In het verleden had Leonardo DiCaprio al gezegd dat hij zelf niet weet of de tol al dan niet valt. Michael Cain zei dan weer enkele jaren terug dat de laatste scène zich in de werkelijkheid afspeelt omdat zijn personage erin voorkomt. “Ik heb de droom uitgevonden, dus ik zit nooit in een droom”, zei hij toen.

Nolan zelf heeft de scène in het verleden al meermaals aangehaald, maar gaf daarbij nooit een overtuigend antwoord. In een gesprek met de podcast Happy Sad Confused naar aanleiding van zijn nieuwe film Oppenheimer kwam het beruchte fragment opnieuw ter sprake.

“Het gaat om Leo’s personage … het punt van deze scène is juist dat het Cobb niet kan schelen of hij in de werkelijkheid of een droom leeft. Hij is namelijk bij zijn kinderen”, klinkt het daar.

Bekijk hier het einde van Inception:

Meer
Lees meer...