CIA-baas Mike Pompeo had geheime meeting met Kim Jong-un om gesprekken met Trump voor te bereiden

CIA-baas Mike Pompeo had geheime meeting met Kim Jong-un om gesprekken met Trump voor te bereiden

Mike Pompeo, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het geheim ontmoet. De gesprekken in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang waren ter voorbereiding van de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Kim.

CIA-directeur Mike Pompeo heeft tijdens het paasweekend een geheime ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Pyongyang. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

De meeting zou plaatsgevonden hebben kort nadat bekend raakte dat Pompeo de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt als opvolger van Rex Tillerson.

Trump wellicht binnen twee maanden

Trump liet gisteren al weten dat er “op zeer hoog niveau” gesproken wordt met Noord-Korea. Een ontmoeting met Kim zou in de komende twee maanden kunnen plaatsvinden. Hij wou verder geen details geven.

De Amerikaanse president spreekt van een reële mogelijkheid om “een internationaal probleem op te lossen”. Hij noemde “vijf locaties” waar de historische ontmoeting mogelijk zou plaatsvinden “begin juni of eerder, als alles goed gaat”.

Trump is optimistisch: “Ze respecteren ons. Wij respecteren hen. Het uur is gekomen om te praten, om de problemen op te lossen. Dit is geen probleem voor de VS, Japan of een ander land, maar een probleem voor de hele wereld.”

Van 2000 geleden

Daarnaast gaf Trump nog mee dat de ontmoeting met Kim niet in de VS zal plaatsvinden. Hij zijn nog dat hij gesprekken tussen de twee Korea’s aanmoedigt: “Ze hebben mijn goedkeuring om over het einde van de oorlog te praten. De mensen realiseren zich niet dat de Koreaanse Oorlog niet voorbij is.”

De laatste keer dat er op zo’n hoog niveau gesprekken waren tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea was in 2000. Toen bezocht toenmalig minister Madeleine Albright van Buitenlandse Zaken Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un.

Zowel de CIA, het Witte Huis en de Noord-Koreaanse regering wille voor de rest geen commentaar geven.

Sommige opiniemakers blijven echter achterdochtig voor dit charmeoffensief van Kim. Ze waarschuwen dat hij tijd zou proberen te winnen om ongestoord zijn nucleaire plannen verder uit te werken.

Gesponsorde artikelen