Left Right
scrollTop top

Cijfers bewijzen dat argument ‘brugpensioen redt banen voor jongeren’ totaal niet klopt


Cijfers bewijzen dat argument ‘brugpensioen redt banen voor jongeren’ totaal niet klopt

In het debat over de brugpensioenen durven de vakbonden wel eens aanhalen dat bruggepensioneerden het werk van jongeren afnemen, terwijl de jeugdwerkloosheid al zo hoog ligt. De jobmarkt werkt volgens economen helemaal niet zo en zij ontkrachten het argument dan ook. “Onze (klein)kinderen vinden geen werk. Ondertussen worden de (groot)ouders gedwongen tot steeds maar langer werken”, beweert ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, maar dat klopt dus niet. 

De afgelopen dagen was er een hele heisa rond de brugpensioenen. De Groep van Tien (sociale partners) zat lange tijd rond de tafel en kwam tot een akkoord om toekomstige bruggepensioneerden niet terug aan het werk te houden. Dat deel uit het akkoord nam de regering niet over in hun akkoord, dat de vakbonden nu afwijzen.

Voorzitter van de socialistische vakbond Rudy De Leeuw laat via een opiniestuk op deredactie.be weten dat hij de beslissing van de regering betreurt en haalt allerhande argumenten aan om zijn gelijk te claimen. Hij vindt het onlogisch dat bruggepensioneerden terug aan het werk moeten, terwijl er een hoge werkloosheid heerst. “Onze (klein)kinderen vinden geen werk. Meer dan 600.000 Belgen vinden geen werk. Ondertussen worden de (groot)ouders gedwongen tot steeds maar langer werken”, zegt hij. 

Vast aantal banen bestaat niet

Het klopt dat het systeem van brugpensioenen er gekomen is om plaats te maken voor jongeren. In praktijk blijkt die logica echter niet te kloppen. Volgens economen bestaat er niet zoiets als een vast aantal banen. 

Franstalige economen maakten in 2010 een studie over het effect van het brugpensioen op het aantal werkende jongeren vanaf de jaren 80. Daaruit bleek dat er geen link is tussen beide: ouderen werken minder, maar de jeugdwerkloosheid daalde er niet door. 

Dat zegt ook econoom Bart Van Craeynest via zijn Twitter-account. “In verband met het brugpensioendebat: het is onzin dat oudere werkenden de jobs van jongeren afnemen”, zegt hij en staaft zijn standpunt met een grafiek van OESO. 

Andere oorzaken voor jeugdwerkloosheid

De hoge werkloosheid bij jongeren komt volgens econoom Koen Schoors door een gebrek aan professionele training die aansluit bij de werkvloer, een mismatch tussen studiekeuze en de vraag op de arbeidsmarkt, de werkloosheidsuitkering waar jongeren van genieten en daarenboven kunnen die jongeren vaak nog op kosten van hun ouders leven tot ze een job vinden. 

Bron: De Tijd

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810