Cipierstakingen, grote schermen, NAVO-top: de politie dreigt met staken wegens “te veel werk”

Cipierstakingen, grote schermen, NAVO-top: de politie dreigt met staken wegens “te veel werk”

Het wordt een hete maand voor de politie en de cipiers. Die laatsten willen gaan staken tegen de minimale dienstverlening van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Maar dat heeft gevolgen: want de politie moet dan inspringen, en die voelen zich nu al overwerkt. “Er zijn die gevangenissen, maar ook de grote schermen overal, de NAVO-top die eraan komt én de nationale feestdag”, zeggen de vakbonden.

Er broeit wat bij de cipiers. Want die beroepsgroep, die een notoir aantal heethoofden onder zich telt die zeer graag staken, voelt zich bedreigd. Immers, de regering wil eindelijk de minimale dienstverlening invoeren in de gevangenissen. Zelfs als er gestaakt wordt, moeten gevangen zich kunnen douchen en af en toe uit hun cel kunnen gaan. Dat is geen puur humanitaire beslissing: België is internationaal al op de vingers getikt omdat ze gevangen die minimale waardigheid in het verleden niet konden garanderen.

Minister van Justitie Geens wil dus die minimale dienstverlening invoeren. En dat is niet naar de zin van de vakbonden, die er “een aanslag op het stakingsrecht” in zien. De vakbonden ACV en ACOD staan te trappelen om de nieuwe stakingen, tegen de minimale dienstverlening, te dekken. In het voorstel van Geens kan een cipier na 24 uur opgevorderd worden om toch te komen werken. Een pure schande voor ACOD.

“Als zij mogen staken, wij ook”

De kans is dus bijzonder groot dat het een fikse staking wordt, alweer. En dan is de politie de dupe, want dan moeten zij de taken van de cipiers overnemen. Daarover zijn de vakbonden van de politie dan weer bijzonder zenuwachtig. “Als onze mannen cipiers moeten vervangen, mogen zij óók staken”, zo zeggen de politievakbonden in Het Laatste Nieuws.

Ook zij dreigen dus nu met staken. Want de werkdruk is te groot, zo zeggen ze. “We zitten al met de grote schermen voor het WK en de zomerfestivals, en dan komen de nationale feestdag en de NAVO-top er nog aan: daar zijn allemaal extra agenten voor nodig”, zo is bij de politiebonden NSPV en VSOA te horen.

Voor de regering zouden nieuwe politiestakingen wel erg bitter zijn: er werd de afgelopen jaren op veel bespaard, maar niet op veiligheid en de politiediensten. Die kregen er onder minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erg veel middelen bij.

Gesponsorde artikelen