Citytrip getipt: een zonnige stad in Kroatië waar je superveel kan doen

Citytrip getipt: een zonnige stad in Kroatië waar je superveel kan doen

Als je op reis wil gaan naar een stad die werkelijk ALLES te bieden heeft, dan moet je zeker een reis vastleggen naar Zadar in Kroatië. In de stad kan je namelijk heel veel doen: van feesten op het strand tot cultuur opsnuiven, het kan allemaal! Hieronder vind je meer details over Zadar en wat je kan doen, hoeveel het kost en veel meer. 

Aan de Adriatische Zee vind je in Kroatië de havenstad Zadar. In de stad kan je genieten van het strandleven, lekker eten en veel zien en bezoeken. Als we even vliegtickets opzoeken, zien we al prijzen rond 50 euro. Helemaal niet veel dus voor een stad die zo veel te bieden heeft!

Wanneer kan je best gaan?

Als je van het weer wil genieten in Zadar, is er eigenlijk geen slecht moment om naar de stad te gaan. De gemiddelde maximumtemperaturen komen nooit onder de tien graden. Maar als je echt volop wil genieten van de zon, kan je best tijdens de zomermaanden gaan. Dan kan het kwik gemakkelijk tot 30 graden stijgen. Van plakweer moet je geen schrik hebben, want de stad is nabij de zee gelegen die zorgt voor een frisse wind.

Spreken de zomermaanden je aan? Hou dan wel rekening met de drukte en de prijzen, want die stijgen ook mee met de temperaturen.

Wil je gewoon genieten van een lekker zonnetje op je huid en heb je niet per se nood aan temperaturen rond de dertig graden? Dan raden wij je aan om in april, mei of juni te gaan. Dan lopen er minder toeristen rond, kan je genieten van mooi weer en temperaturen rond 25 graden. De prijzen liggen dan ook een beetje lager dus geef je ook niet veel uit aan tickets en verblijfkosten.

Holiday weather

Hoe lang blijf je in Zadar?

Om lekker te genieten van het strand en de stad zouden we zo’n 3 dagen voorstellen. Ideaal om een citytrip te doen waar je een goede mix hebt van relaxen, chillen en sightseeën.

Je kan natuurlijk ook enkele dagen extra boeken om andere plaatsen in de buurt te bezoeken. Denk maar aan het eiland Murter en de nabijgelegen steden Vodice en Sibenik.

Hoeveel geld heb je nodig?

In Kroatië rekenen ze met de Kroatische kuna. Ook al is Kroatië lid van de Europese Unie, toch zal de euro voorlopig nog niet meteen ingevoerd worden. Dus hou er rekening mee dat je je geld moet wisselen. Voor 1 euro krijg je zo’n 7,43 kuna.

Een dag in het mooie Zadar zou gemiddeld zo’n 60 euro kosten voor je overnachting, eten, drinken en transport. Hou wel in je achterhoofd dat niet iedereen evenveel uitgeeft aan overnachting en eten.

Een slaapplaats kost gemiddeld 39 euro en eten en drinken zou je zo’n 17 euro kosten per dag. Redelijke prijzen dus. Prijzen van activiteiten en bezienswaardigheden kan je online raadplegen. Zo zouden tickets gemiddeld 2,15 euro kosten. Aan transport kan je rekenen op zo’n 4,85 euro per dag.

Verliefd worden

De stad zal je meteen verliefd maken op het land. Niet alleen het strandleven en mooie zonsondergangen hebben hier iets mee te maken, maar ook de straten van Zadar. In deze oude stad ga je graag willen verdwalen en de smalle, kronkelende straten willen ontdekken. Door een autovrije binnenstad en een zonnetje op je huid ga je zeker genieten van de prachtige omgeving.

Met meer dan 3.000 jaar geschiedenis, is dit pareltje in het hart van de Adriatische Zee rijk aan geschiedenis en cultuur. Denk maar aan talrijke monumenten, prachtige kerken en drie verschillende natuurparken. Als dat allemaal niet genoeg is, kan je gemakkelijk een dagexcursie nemen naar een eiland in de buurt.

Luister naar de zee en groet de zon

In Zadar ga je ongetwijfeld een bezoekje brengen aan de zee. Maar eens je daar bent, moet je zeker naar ‘Órgano de mar’, oftewel het waterorgel van Zadar, gaan. Een marmeren trap waar gaten in zijn geboord die zijn gekoppeld aan 35 orgelpijpen. Doordat het water in de gaten terechtkomt, worden er waanzinnig mooie geluiden gecreëerd. Heel indrukwekkend!

Luister hier maar:

iStock

Dezelfde architect heeft ook ‘Groeten aan de zon’ gecreëerd. Een werk dat het zonnestelsel afbeeldt in de vorm van een cirkel. Als de zon in de lucht beweegt, wordt alles verlicht door fotovoltaïsche cellen in verschillende kleuren en patronen. Prachtig!

Lekker eten en feesten

In het oude centrum van Zadar zijn er heel wat uitgaansplaatsen. Van loungebars tot discotheken, je vindt zeker iets naar je zin. Ook heb je in de stad regelmatig strandfeestjes als het goed weer is. Zo goed als altijd dus!

Als je terrasjes aan het doen bent, kan het goed zijn dat je wat honger krijgt van al dat genieten. Maar in Zadar wil je gewoon honger hebben, want de Kroatische keuken is heerlijk! Het kent invloeden uit de Griekse en Italiaanse keuken. In deze regio zal je toch enkele typische gerechten herkennen, want daar zijn de gerechten vooral Italiaans getint.

Op de menukaart zal je vaak vlees en vis terugvinden. Vooral vis moet je zeker eens eten in de stad want Kroaten weten wel hoe ze het moeten bereiden. Ook de truffels uit Istrië komen regelmatig terug in gerechten aangezien ze worden gezien als een delicatesse.

In Zadar hebben de meeste gerechten veel smaak. Dus denk maar aan licht eten met veel kruiden en truffels!

Waar moet je op letten

Openbaar vervoer is een probleem in Kroatië. De uurroosters kloppen niet echt dus weet je nooit goed wanneer je naar je bestemming kan gebracht worden. Hierdoor wordt het ook erg moeilijk om de juiste bus te vinden. Daarom raden we je aan om elke bus te laten stoppen en aan de chauffeur te vragen of die langs jouw bestemming rijdt.

Blijkbaar ligt taal een beetje gevoelig bij Kroaten. Kroatisch klinkt als Servisch, maar toch kunnen Kroaten zich hier niet in vinden en ergeren ze zich soms aan deze uitspraak. Dus je moet dit niet per se aanhalen als je een gesprek hebt met een Kroaat.

Zon, zee, cultuur, mooie gebouwen, lekker eten, uitgaansleven, … Zadar heeft alles! <3

Gesponsorde artikelen